Oulun uusi digipaja tarjoaa ohjelmointitaitoja – FabLabissa protoja

Oulussa aloitetaan helmikuun alussa uudenlainen digipajatoiminta, jonka tarkoituksena on tarjota uusimpia digitaitoja työnhakijoille, yrityksille ja yrittäjille. Oulun keskustaan sijoittuvan Digipaja-toiminnan lisäksi tarjolla on FabLab-prototila ja uudenlainen älykiinteistön testiympäristö koulutustiloineen.

Ouluun perustettu digipaja täydentää työnhakijoiden ja erityisesti nuorten osaamista tarjoamalla koulutusta sekä jo olemassa olevien taitojen päivitystä. Sitä tukee digitaalisen pienvalmistuksen verstas FabLab, jossa on tarjolla muun muassa. laser- ja vinyylileikkuri, 3D-tulostimia, jyrsimiä ja ompelukoneita. FabLabin käyttö on maksutonta.

Oulun FabLab tarjoaa työkalut prototuotteen tekemiseen.

Yrityksille Digipaja jakaa tietoa digitaalisuudesta sekä kouluttaa ja neuvoo digitaalisen liiketoiminnan, myynnin ja markkinoinnin kehittämisessä. Apua saa niin sosiaalisen median työkalujen käyttöönotossa kuin uusien liiketoimintakonseptien luomisessa.

Oulun keskustan ns. postitaloon sijoittuvassa Digipajassa voidaan järjestää yrityksille ja yrittäjille avoimia koulutus- ja infotilaisuuksia. Kevään 2020 teemoja ovat muun muassa verkkokauppa sekä digitaalinen markkinointi ja myynti.

Digipajalla toimivat myös diginikkarit, jotka auttavat ohjelmoinnista kiinnostuneilta työttömiä nuoria askeleen eteenpäin. Heidän avulla nuoret pääsevät työskentelemään ja kehittämään osaamistaan esimerkiksi JavaScript- tai C#-ohjelmointikielen ja tietokantojen parissa sekä tutustumaan ohjelmistotuotannon uusimpiin virtauksiin.

”Diginikkareihin osallistutaan työkokeilulla. Toimintaan voivat osallistua sekä aloittelijat että osaamista jo hankkineet”, selvittää projektipäällikkö Päivi Jämsä. Tavoitteena on nuorten työllistymisen ja ammatillisen osaamisen kehittäminen sekä alan koulutusalojen opintoihin ohjaaminen. Diginikkareiden toiminnan järjestää BusinessOulun TyöAsema-hanke (ESR).

Digipajan sisältävä Oulun BusinessAsema on myös älykäs kiinteistö, yhteiskehittämisalusta ja tila teknologisten ratkaisujen kehittämiseen. Tarjolla on muun muassa älykäs valo-, lukko-, AV- ja taloautomaatiojärjestelmä sekä antureita esimerkiksi ilmanlaadun mittaamiseen.

BusinessAseman tiloista löytyy 3D-virtuaalitila, konenäköön perustuva tekoälyratkaisu sekä BusinessAseman digitaalinen kaksonen. Kaikista laitteista ja sovelluksista kerätään dataa keskitetysti hyödynnettäväksi uusien älykkäiden palvelujen ja ratkaisujen kehittämiseksi yhteistyössä yritysten kanssa.

BusinessAsemam tiloissa toimivat TE-palveluiden yrityspalvelut, Oulun seudun Uusyrityskeskus, OSAO Ovi, 4H Business Lab, Yrityskylä Yläkoulu, BusinessOulun elinkeino- ja työllisyyspalvelut sekä kahvila-ravintola Antell Asema. Kaikkiaan Hallituskadun Postitalon tiloihin rakentuu noin 2000 neliön kokonaisuus. Oulun BusinessAsema-kokonaisuus avataan helmikuussa, avajaisviikkoa vietetään 10.–15.2.2020.

Lisää: Oulun BusinessAsema ja Digipaja (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock