Finavia visioi: sähkölentokoneet tulevat vuosikymmenen lopulla

Lentokentistä huolehtiva Finavia visioi jopa kotimaanlentojen toteuttamista sähkölentokoneilla vuosikymmenen lopulla. Yhtiö on liittynyt sähkölentämistä edistävän pohjoismaisen Network for Electric Aviation (NEA) -verkoston jäseneksi. Verkoston tavoitteena on vauhdittaa sähkölentämisen käyttöönottoa Pohjoismaissa. Verkosto kokoontuu tänään ja huomenna Helsingissä.

Finavia on vuodesta 2018 ollut mukana rahoittamassa Suomen ensimmäistä piensähkölentokonetta, joka teki pari vuotta sitten onnistuneen testilennon Malmilla. Liittyminen NEA-verkostoon on lisäpanostus sähkölentämisen kehittämiseen ja osa yhtiön ilmasto-ohjelmaa, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä lentoasemilla. Jo aiemmin Finnair on ollut yhteenliittymän jäsenenä.

NEA-verkosto kokoontuu tällä viikolla Helsingissä. Finavian ja Finnairin isännöimässä tapaamisessa 28.–29.1.2020 pohjoismaiset lentoalan toimijat pureutuvat sähkölentämisen kysymyksiin. Aiheina ovat sähkölentämisen edellyttämän infrastruktuurin standardisointi sekä lentokoneteknologian kehittäminen pohjoisiin sääolosuhteisiin. LISÄYS: Linkitimme tähän aiemman 29.9.2019 tapaamisen videotallenteet.

’’Uskon, että Suomessa sähköinen matkustajakone lentää kotimaan reiteillä jo 2020-luvun lopulla. Jos sähkö tuotetaan puhtaasti esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimalla, sähköllä kulkeva lentokone voisi kulkea jopa täysin päästöttömästi. Sähkölentokoneet tulevat sopimaan erityisesti lyhyen matkan liikenteeseen’’, sanoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.

’’Lentoasemayhtiönä haluamme selvittää, millaista kehitystyötä sähköilmailu vaatii lentoasemillamme’’, Hanson toteaa.

TAUSTAA: NEA on perustettu edistämään sähköistä lentämistä

  • NEA on pohjoismainen verkosto, joka työskentelee sekä infrastruktuurin, alakohtaisten kysymysten sekä uusien liiketoimintamallien parissa.
  • Verkostoon kuuluvat pohjoismaisten lentoasemayhtiöiden lisäksi pohjoismaisia lentoyhtiöitä sekä sähkölentämiseen erikoistuneita start-up-yrityksiä. Verkoston aloitustapaaminen pidettiin joulukuussa 2019 Ruotsin Östersundissa. Verkoston toimintaa rahoittaa Pohjoismaiden neuvoston alainen Nordic Innovation.
  • ’’Verkoston tavoitteena on luoda yhteinen näkemys toimenpiteistä, joiden avulla sähkölentäminen voi olla tulevaisuutta Pohjoismaissa”, kertoo NEA-verkoston projektipäällikkö Maria Fiskerud.

Lisää: NEA (LINKKI) ja Youtube-video 29.9.2019 NEA:n kongressista (LINKKI). Jos Helsingin tilaisuudesta videomateriaalia linkitämme sen myöhemmin tämän uutisen yhteyteen.

Kuvituskuva: Finavia