Oulu palkitsee tietoliikennelaboratorion perustajan

Oulun yliopisto vihkii toukokuun tohtoripromootiossaan kunniatohtoreiksi 21 alansa huippuosaajaa. Yksi heistä on Oulun yliopiston CWC-tietoliikennelaboratorion perustaja emeritusprofessori Pertti Leppäsen. Kunniatohtoreiksi vihitään lisäksi tekniikan ja teknologian aloilta kuusi muutakin osaajaa.

Kunniatohtoriksi vihittävä Oulun yliopiston emeritusprofessori Pentti Leppänen on laajakaistaisten tietoliikenteen tutkimuksen uranuurtaja Suomessa. Vuonna 1995 Leppänen perusti Centre for Wireless Communications (CWC) -yksikön, josta on kehittynyt yksi maailman johtavista langattoman tietoliikenteen tutkimusyksiköistä.

Oulun yliopiston emeritusprofessori Pentti Leppänen. Kuva: Oulun yliopisto.

Muita Oulun yliopiston kunniatohtoreiksi vihittäviä ovat teknologia-alalta LinkedInin perustaja Reid Hoffman, VERIFIN johtaja Paula Vanninen ja 6G-Flagshipin arvioitsijana toimiva professori Henning Schulzrinne.

Heistä Linkedin perustaja Reid Hoffman oli aikanaan Linkedinin lisäksi yksi PayPal-yhtiön johtokunnan perustajajäsenistä ja toimi yhtiön varatoimitusjohtajana. Nykyisin hän on osakas Greylock Partners -sijoitusyhtiössä, joka on yksi Piilaakson johtavista venture capital -sijoitusyhtiöistä.

Oulussa FT-tutkinnon suorittanut  professori Paula Vanninen on Helsingin yliopistossa toimivan Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (VERIFIN, Finnish Institute for Verification of the Chemical Weapons Convention) johtaja. Hän toimii lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteisöissä ja toimikunnissa liittyen kemiallisen aseen valvontaan.

Muita kunniatohtoreiksi vihittäviä ovat muun mussa Helena Petäistö, Aarno Palotie ja Risto Murto sekä joulukuussa Nobelin saanut Sir Peter Ratcliffe.

Kuvituskuva: Oulun yliopisto.