6G-tekniikka yhdistää kaiken – Tässä Levin 6G Wireless Summitin ohjelma

Tulevaisuudessa 6G-verkkotekniikoista tulee kaikkialle liittyvä elementti, joka sitoo Oulun yliopiston professori Markku Juntti Juntin mukaan kaikki asiat ja esineet yhteen. Hän ennustaa, että 6G:stä tulee kaikkialle leviävä elementti tutkimuksessa, tekniikassa ja yhteiskunnassa. Lisää tietoa on tulossa maaliskuussa Levillä jo toisen kerran 6G Wireless Summit-tapahtumasta.

Uudet verkkotekniikat synnyttävät uusia osin vielä ennakoimattomia muutoksia, sovelluksia ja seurauksia liiketoimintaan. Niistä 5G on tulossa käyttöön ja saamassa ensimmäisiä käytännön sovelluksiaan.

Seuraava 6G tulee olemaan Oulun yliopiston CWC-laboratorion professori Markku Juntin mukaan vielä 5G:täkin suurempi muutos.

’’6G :sta tulee liima, joka sitoo monia asioita yhteen. Jo 5G tuo mullistavia vaikutuksia moniin yrityksiin, jotka hyödyntävät miljardien verkkoon kytkettyjen anturien massiivisia datamääriä’’, Juntti sanoo

Robottiautot, tekoäly, älykkäät kodit ja toisiinsa yhdistetyt laitteet ovat jo vakioaiheita puhuttaessa markkinoille juuri tulleesta 5G:stä ja sitä seuraavien uusista sukupolvien teknologioista.  Tulossa on kuitenkin muutakin.

’’Esimerkiksi verkon reunalla tapahtuva laskenta (edge computing) muuttaa tapamme kuluttaa viihdettä. CES 2020 -tapahtumassa Las Vegasissa puhuttiin jo siitä, miten ihmisillä on tulevaisuudessa omat elokuvateatterit, joissa he voivat suoratoistaa 8K-videoita suoratoistopalveluna’’, professori Markku Juntti taustoittaa.

Myös IoT-maailma, asioiden ja esineiden internet saa vetoapua uusista verkkotekniikoista. ’’Datan mittaus, valvonta ja reaaliaikainen analytiikka muuttavat terveydenhoitoa ja johtavat entistä varhaisempaan luotettavaan diagnostiikkaan’’, Juntti arvioi.

Toisaalta on huomioitava myös tietoturva. Kaikki nämä asiat vaativat paitsi lyhytviiveisyyttä ja valtavaa laskentakapasiteettia, myös verkkoja ja laitteita, joihin ihmiset voivat luottaa.

’’Olemme nähneet, että mitä tahansa hyvään tarkoitukseen suunniteltua teknologiaa voidaan käyttää myös pahaan tarkoitukseen. Tietoturvan äärimmäistä tärkeyttä ei siis voi korostaa liikaa, Juntti sanoo.

Viime vuonna 5G-tekniikka alkoi näkyä yleisessä käytössä esimerkiksi kaupallisissa verkoissa ja 5G-laitteissa. Tämä ja seuraava vuosi tuovat mielenkiintoisia tosielämän 5G-sovelluksia.

2020-luvulle tullessamme olemme askeleen lähempänä mobiiliviestinnän kuudetta sukupolvea. Monet tämän kehityksen tuloksista näkyvät jo 5G-tekniikassa, mutta monien katse kohdistuu jo seuraavaan vuosikymmeneen ja tulevaan 6G-tekniikkaan.

Levin 6G Wireless Summit 2020 

Uutta 6G-verkkotekniikoita ja tutkimusta käsitellään taas maaliskuussa 17-20.3.2020 Lapin lumilla Levillä, jossa Oulun yliopisto järjestää jo toistamiseen 6G Wireless Summit -tapahtuman. Tapahtuman ohjelma on luettavissa netistä (LINKKI) ja tapahtuman osallistujasivu (LINKKI)

Lisää: Aiemmat 6G-tutkimusta käsitelleet uutiset ja artikkelit (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä. Mukana myös raportti viime vuoden  ensimmäisestä Levin 6G Summit -tapahtumasta.

TAUSTAA: IEEE Fellow- arvonimen alkuvuodesta saanut Oulun yliopiston professori Markku Juntti toimii Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksen (CWC) radioteknologian tutkimusyksikön johtajana. Omissa tutkimuksissaan hän on keskittynyt monen käyttäjän moniantenniteknologiaan ja siihen liittyvään signaalinkäsittelyyn, joita on sovellettu tietoliikennejärjestelmissä 3G:stä aina 5G:hen saakka. Nyt hän fokusoituu uusimpaan tulevaan 6G-tekniikkaan.