Liika säätely ei saa jarruttaa tekoälyn kehitystä

Tekoälyn sääntely ei saa jarruttaa tulevaisuuden uusien ratkaisujen kehittämistä. Keskuskauppakamarin lakimies Erkko Meri pitää tärkeänä, että sääntelyssä tunnistetaan sektorikohtaiset erot ja teknologian nopea kehitys. Euroopan komissio esitteli eilen tekoälyä koskevan dokumentin. Mukana myös pdf-linkki.

Euroopan komission tammikuussa julkaisemassa työohjelmassa digitalisaatioon liittyvät kysymykset, tekoäly mukaan lukien, ovat keskeisessä asemassa. Tekoäly voi edistää merkittävästi innovaatiotoimintaa, mutta sitä kehitettäessä ja hyödynnettäessä tulee kunnioittaa eurooppalaisia arvoja, valkoisessa kirjassa todetaan.

Keskuskauppakamari lakimies Erkko Meren mukaan tekoälyyn liittyy suuria mahdollisuuksia, mutta myös riskejä. Tämä näkökohta on tuotu esiin myös valkoisessa kirjassa.

Tekoälyä ja sen sovelluksia hyödyntävien yritysten kannalta keskeistä on luonnollisesti se, millaista sääntelykehikkoa tekoälyn ympärille lähdetään rakentamaan.

”Tekoäly on kokoelma teknologioita, ei tietty ratkaisu tai tekniikka. Koska teknologia kehittyy nopeasti, tekoälyä koskevassa sääntelyssä tulee korostaa sektorikohtaista joustavuutta ja teknologianeutraliteettia’’, sanoo Keskuskauppakamarin Meri.

Sääntelyn tulee olla hänen mukaansa myös ennakoitavaa. Korkean riskin toimialoilla sektorikohtaista sääntelyä voidaan pitää siilti ehdottomasti perusteltuna.

Lisää: Euroopan unionin valkoinen kirja tekoälystä (LINKKI, pdf, 1 Mt)

Kuvituskuva:  Aalto ja Helsingin yliopisto tekevät yhteistyötä tekoälyalueella. Kuva: Aalto-yliopisto /Helsingin yliopisto / Aki-Pekka Sinikoski.