Edge-palvelimia ja -ohjelmistoja – myös säänkestävänä

Tietokonevalmistaja Dell EMC laajentaa reunalaskentatuotteidensa edge-reunalaskennan laite- ja ohjelmistovalikoimiaan. Tarjolle tulee pienempiä palvelimia ja säänkestävään koteloon pakattu piendatakeskus sekä uusia datakeskusohjelmistoja. Teollisuus ja tietoliikenne ovat tähtäimessä.

Dellin EMC Streaming Data Platform on reaaliaikaisen datan analysointiin tehty ohjelmistopaketti joka on suunniteltu toimimaan Dell EMC:n palvelinietokoneissa datakeskuksessa sekä nyt myös verkon reunalla.

Amerikkalaisvalmistaja pyrkii tarjoamaan ohjelmistoja ja rautaa helposti käyttöön otettavana testattuna pakettina. Päästä-päähän ratkaisun avulla on mahdollista ohjata oleellinen data pilveen, jossa se opetetetaan koneoppimismallille, joka voidaan sitten siirtää reunapalvelimille ajoon.

Dellin EMC Ready Architectures -palveluihin kuuluu tietoturvaominaisuuksia sekä automaatiota palvelimien automaattiseen käyttöönottoon. Uusi alusta sisältää useita yleisesti käytettyjöä toistensa kanssa yhteen sopivia avimen lähdekoodin datankäsittely- ja koneoppimisohjelmstoja.

Dellin Data Center Micro 415 on säänkestävään koteloon pakattu modulaarinen datakeskus.

Palvelimien etähallinta ja telemetriatiedon keruu tehdään Dellin iDRAQ9-ratkaisulla. Dell tarjoaa myös työkaluja keskitettyyn tietoturva-avainten hallintaan.

Ohjelmistopuolella tarjotaan myös valmiita integroituja ratkaisuita esimerkiksi kentällä olevien palvelimien hallintaan sekä datan reaaliaikaiseen analysointiin ja koneoppimiseen.

Kehikkokiinnitteisten ratkaisujen lisäksi Dell tuo rankkoihin olosuhteisiin soveltuvan Modular Data Center Micro 415 -tuotteen. Jääkaappipakastimen kokoinen modulaarinen datakeskus sietää valmistajan mukaan äärimmäisiä lämpötiloja aina -40 asteesta +55 Celsius-asteeseen.

Micro 415 -ratkaisuun mahtuu 17 pienpalvelinta. Kokonaisuus sisältää virransyötön, jäähdytyksen ja etähallinnan ominaisuudet, sekä lisävarusteena esimerkisi savuntunnistuksen ja palonsammutusratkaisun. Laite sopii teollisuuden lisäksi esimerkiksi uusien kännykkätukiaseman yhteyteen.

Uudet ohjelmistot ovat heti saatavilla maailmanlaajuisesti. PowerEdge XE2420 tulee saataville Euroopassa maaliskuun lopusta alkaen ja Modular Data Center Micro vuoden 2020 jälkipuoliskon aikana.

Lisää: Dell (LINKKI), PowerEdge XR2 (LINKKI), Integrated Dell Remote Access Controller 9 (LINKKI), Micro Modular Data Center (LINKKI) ja Dell EMC Ready Solutions for Data Analytics (LINKKI, pdf)

Kuva: Dellin kehikkoon asennettava PowerEdge XE2420 ja päivitetty PowerEdge XR2-palvelin ovat suunniteltu vaativiin olosuhteisiin. Niistä uusi XE2420  tarjoaa lyhyen viiveen järjestelmän, johon mahtuu maksimissaan 92 teratavua tallennustilaa. Järjestelmä on sertifioitu sietämään äärimmäisiä lämpötiloja sekä pölyä. Laite sopii esimerkiksi uusien langattomien 5G-verkkojen hajautetuun tietojenkäsittelyyn.

TAUSTAA: Reunalaskennan (englanniksi edge computing) tarpeesta kertoo tutkimusyhtiö Gartnerin arvio: reunalaskennan osuus yritysten datan tuotannosta ja käsittelystä kasvaa nykyhetken alle kymmenestä prosentista 75 prosenttiin vuoteen 2022 mennessä eli vain parissa vuodessa.

Reunalaskenta tarkoittaa tietojen hajautettua käsittelyä erotuksena datan käsittelystä keskitetysti perinteisissä konesaleissa tai pilvessä. Datan prosessointi siirtyy lähelle käyttäjiä niin sanotulle verkon reunalle. Reunalaskennan tarve koskettaa niin teollisuutta kuin kuluttajien palveluita.