Huippunopea ohjelmoitava Xilinx-piiri tietoliikenneverkkoihin

Piirivalmistaja Xilinx tuo perinteisten ohjelmoitavien piirien lisäksi ensi vuonna uuden sukupolven adaptiiviseen ACAP-laskentaan perustuvat Versal Premium -piirit. Niiden avulla voidaan toteuttaa uusia nopeita ratkaisuja myös 5G-taustaverkkoja varten. Piirit valmistetaan taiwanilaisen TSMC:n seitsemän nanometrin prosessilla.

Xilinxin Versal Premium -piiriperheen avulla voidaan toteuttaa nopeampia ja turvallisimpia verkkoja sekä entistä paremmin mukautettavaa laskennan kiihdytystä pilvidatakeskuksiin.  Piirit tarjoavat jopa yhdeksän terabittiä sekunnissa kaistanleveyden.

Versal Premium -sarja on rakennettu nykyisten Versal AI Core ja Versal Prime ACAP -tuotesarjojen pohjalta. Tietoliikenneyhteyksinä piiri tarjoaa 112 Gbps PAM4 -lähetin-vastaanottimet, usean sadan gigabitin Ethernet-, Interlake- ja  PCIe Gen5-yhteydet.

Piirin Ethernet-ytimet pystyvät tuottavat jopa viisi terabittiä sekunnissa suorituskyvyn. Uuden piirin avulla voidaan toteuttaa esimerkiksi ensimmäiset yhden sirun nopeat 400G- ja 800G-verkkoratkaisut Myös 5G-verkkojen runkoverkko on yksi piirin sovelluskohteista.

Piirin salausmoottorit tukevat AES-GCM-256/128-, MACsec- ja Ipsec-salauksia jopa 1.6 terabittiä sekunnissa nopeudella. Piiri yhdistää uusimman prosessitekniikan, dynaamisesti ohjelmoitavan laitteistokiihdytyksen, laajat liitännät sekä turvaominaisuudet.

Sovelluskehitykseen voidaan hyödyntää Vitis- ja Vivado Design Suite -suunnitteluohjelmistoja, joista  Vitis-työkalun avulla ohjelmoinnissa voidaan käyttää C-, C++- ja Python-kieliä.

Piirejä luvataan ykkösasiakkaille ensi vuoden alkupuolella, mutta piirin dokumentaatio on jo saatavilla ja Versal Prime Evaluation Kit -sovellus protosuunnitteluun. Xilinxilta on tulossa myös integroitu Versal Premium -pilvialusta.

Lisää: Xilinx (LINKKI), Versal Premium tuotesivusto (LINKKI), jakelijat (LINKKI)  ja aiemmat uutta ACAP-tekniikkaa käsitelleet uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock/Xilinx