Abloy toteutti digiajan langattoman riippulukon – katso videolta toiminta

Perinteinen Abloyn riippulukko saa uusia ominaisuuksia. Uuteen Bluetooth 4.2 -yhteydellä toimiva Beat-riippulukkoon sisältyy digitaalinen avain, mobiilisovellus ja mekaaninen tutun näköinen riippulukko. Lukon  loppukokoonpano tapahtuu yhtiön tehtaalla Joensuussa. Katso videolta miten älylukko käytännössä toimii.

Digiajan Abloy riippulukko kostuu kolmesta pääkomponentista: digitaalisesta avaimesta, mobiilisovelluksesta sekä säänkestävästä Bluetooth-lukosta. Järjestelmää hallitaan graafisella käyttöliittymällä.

Uusi riippulukko yhdistyy mobiililaitteen digitaaliseen avaimeen Bluetooth BLE 4.2 -yhteydellä, jonka toiminta-alue on jopa 50 metriä. Lukkoon käy CR2- ja 12AA-tyypin paristot, ja niiden on suunniteltu kestävän yli 5 000 aukaisua tai viisi vuotta. Jos paristo on täysin tyhjentynyt, lukkoon voi myös syöttää varavirtaa USB-C-portin kautta.

Digitaalinen avain yhdistyy säänkestävään riippulukkoon. Muutoksen taustalla ovat muuttuvat käyttötarpeet lukituksen osalta. Yrityksissä eri puolella maailmaa on kasvava tarve turvallisten, mobiilikäyttöisten kulunhallintaratkaisujen tuomalle mukavuudelle ja saavutettavuudelle. Ablouyn sovellus on tällä hetkellä saatavilla Android-mobiililaitteisiin, mutta luvattu pian myös Applen iOS-laitteille.

”Avaimen olomuoto on muuttumassa. Tämä evoluutio on viemässä kohti vaivattomampaa aikaa ilman fyysisiä avaimia. Avaimettomia lukkoja ei kuitenkaan ole olemassa. Nyt kehittäneet uuden digitaalisen avaimen”, sanoo Abloyn myynti- ja markkinointijohtaja Jari Perälä.

BEAT-riippulukko toimii vaikeimmissakin sääolosuhteissa ja ankarimmissakin ympäristöissä, alkaen −25 °C:sta aina 60 °C:seen.

Beat-järjestelmän yhteydet salataan emoyhtiö Assa-Abloy:n omistaman HID Globlin digitaalisilla Seos-salaustekniikoilla.

Uusi Beat on suunniteltu ammattikäyttöön, erityisesti kriittisen infrastruktuurin, yritysten ja teollisuuden kohteiden fyysiseen suojaamiseen. Uutuuslukkoa voidaan käyttää muun muassa tietoliikenteessä, kuljetuksessa ja logistiikassa, julkisissa laitoksissa ja palveluissa (vesi, sähkö, lämpö, kaasu)  sekä kaivosteollisuudessa.

Tyypillinen suojaustarve löytyy esimerkiksi myös tietoliikenneverkkojen esimerkiksi 5G-verkon tukiasemien ja liikennejakamoiden suojaamisesta.

Mekaanisesti pintakarkaistulla teräsrungolla ja IP68-suojausluokalla varustettu lukko on suunniteltu käytettäväksi juuri vaativissa olosuhteissa.  Rungossa on Grivory-muoviseoksesta valmistettu osa, joka päästää Bluetooth-signaalin lävitseen.

Tänään julkistettiin ratkaisun ensimmäinen versio, jota luvataan päivittää koko ajan. Ensimmäiseksi uutuus tulee myyntiin ulkomailla.  Suomen markkinoille uutuus tulee vasta ensi vuonna, kun  mallisto on laajentunut kattamaan suomalaisten erityistarpeisiin vastaavat tuotteet.

Abloy aikoo esitellä uutuuttaan kuluvan vuoden aikana useilla messuilla eri puolilla maailmaa.

Lisää: Video uuden Abloy Beat -älylukon toiminnasta (LINKKI, Youtube-video).

TAUSTAA: Uuden älylukon kehittäjä Abloy on suomalainen lukitusalan pioneeri, joka on nykyisin osa maailmanlaajuista Assaa Abloy -konsernia. Suomessa on silti edelleen noin 700 henkilöä ja Joensuussa oma tehdas. Assa Abloy-konsernissa on kaikkiaan 49 000 työntekijää ja liikevaihto on 8,9 miljardia euroa. www.abloy.fi

Päivitetty