Suomen 5G-verkot laajenevat vauhdilla

Teleoperaattorit rakentavat 5G-palveluiden kattavuutta nopeasti eri puolille Suomea. Uusimpana DNA kertoi ottaneena käyttöön 5G-yhteyksiä muun muassa Turun keskustassa, Moisiossa, Raisiossa, Ruskossa ja Liedossa. Elisa laajeni viimeksi Joensuuhun sekä Raisioon, Raumalle ja Telia Ouluun.

DNA:n 5G-yhteyksiä on saatavilla nyt Turun keskustan lisäksi Turun Hepokullassa, Itäharjussa, Jäkärlässä, Liljalaaksossa, Moisiossa, Nummella, Nättinummella, Runosmäessä, Kaerlassa, Teräsrautelassa ja Pohjolassa. Lisäksi Raisioon, Lietoon ja Ruskoon on avattu 5G-yhteydet.

’’5G-verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja DNA laajentaa 5G-verkkoa ripeästi myös muille alueille Turun seudulla. Samassa yhteydessä alueen 4G-verkkoa vahvistetaan ja valmistellaan tulevaisuuden tarpeisiin’’, sanoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Sipoossa, Tampereella, Turussa, Raisiossa, Ruskossa, Liedossa ja Hyvinkäällä.

Alkuvuoden aikana DNA:n 5G-verkko laajenee entisestään muun Turun seudun lisäksi muun muassa uusille alueille pääkaupunkiseudulle, Ouluun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Vaasaan, Hämeenlinnaan, Seinäjoelle, Raumalle, Poriin, Heinolaan, Nokialle, Ylöjärvelle, Lempäälään ja muualle Tampereen seudulle.

Elisa on puolestaan avannut 5G-verkkoja tähän mennessä jo maaliskuun lopulla 17 paikkakunnalle Suomessa: Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen, Tampereelle, Jyväskylään, Lahteen, Ouluun, Turkuun, Raisioon, Raumalle, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Vaasaan, Seinäjoelle, Kuusamoon ja Joensuuhun.

Yhtenä erikoisuutena on Elisan Kuusamoon Rukan hiihtokeskukseen avattu 5G-verkko. Kyse on yksi ensimmäisistä hiihtokeskuksista, jossa asiakkaat voivat käyttää nopeita 5G-yhteyksiä.

Telia kertoi lokakuussa kiihdyttävänsä 5G-verkon rakentamisohjelmaa edelleen.  Vuoden 2019 lopussa Telian 5G-verkko oli 5G-verkot seitsemässä Suomen suurimmassa kaupungissa. Niiden kattavuutta on laajennettu alkuvuoden ajan, jonka jälkeen rakentaminen siirtyy uusiin kaupunkeihin.

Lisää: DNA:n nykyiset ja tulevat 5G-paikkakunnat (LINKKI), Elisan 5G-verkon kattavuus (LINKKI) ja Telian 5G-verkko (LINKKI). Karttoja päivitetään koko ajan rakentamisen edistyessä. Lue 5G-tekniikasta laajemmin Uusiteknologia.fi:n aiemmista artikkeleista ja uutisista (LINKKI).

Kuvituskuvat: DNA

Päivitetty 24.3.2020 Elisalle Rauman kattavuus.