Pohjoisen 6G Summit 2020 oli menestys – keynote-esitykset nyt verkosta

Oulun yliopiston 6G Flagship järjesti viime viikolla 6G Summit -konferenssin jo toistamiseen. Leville alkuaan järjestettäväksi suunniteltu tapahtuma jouduttiin siirtämään korona-viruksen takia verkkopohjaiseksi tapahtumaksi. Siihen osallistui silti 610 asiantuntijaa 42 eri maasta. Esityksiä oli 161, joista keynote-puheenvuorot ovat nyt katsottavissa nettivideoina.

Korona-viruksen aiheuttaman tilanteen takia tapahtumaa ei kuitenkaan haluttu kokonaan peruuttaa vaan se päätettiin pika-aikataululla tehdä täysin verkossa tapahtuvaksi. Tämä sai myöhemmin paljon kiitosta osallistuneilta yrityksiltä ja etenkin tutkijoilta. Yli 100 tutkijaa sai nyt esiteltyä ja julkaistua tutkimuspaperinsa konferenssissa.

Keynote-esitys Communications in the 6G Era, Harish Viswanathan, Head of Radio Systems Research Group in Nokia Bell Labs.

Teolliset toimijat olivat selkeästi muodostaneet omat 6g-visionsa ja selkeää edistymistä on tapahtunut siinä suhteessa viime vuoteen verrattuna. Järjestäjien mukaan verkossa keskustelut aiheista olivat jopa perinteisiä tapahtumia pidempiä ja perusteellisempia.

6G Summitin videoesityksiä avattiin nähtäväksi ohjelman mukaan ja niiden jälkeen keskustelualueille pystyi jättämään kommentteja ja jatkamaan aiheiden käsittelyä muiden kanssa.

’’Keskustelutilan mahdollisuus pelasti paljon ja itseasiassa antoi jopa paremmat mahdollisuudet yleisölle osallistua keskusteluun verrattuna perinteiseen konferenssiin’’, kertoi tapahtuman takana olevan 6G Flagshipin johtaja, professori Matti Latva-aho.

Ekstrana rakennettiin vielä yksi ylimääräinen päivä, jossa pääpuhujat olivat vastaamassa osallistujien kysymyksiin. Kyselytunti toimi. Varsinkin nuoremmat virtuaalisene 6G Summitiin osallistujat kertoivat, että verkossa pystyi rohkeammin kysymään ja ottamaan kantaa keskusteluihin. Verkko siis tasa-arvoisti ja madalsi kynnystä vuorovaikutukseen.

Huhtikuun lopussa julkaistaan tapahtuman tuloksena täsmentyneet 12 White paperia, joissa luodaan suuntaa 6g-tutkimuksen tulevaisuudelle. Tapahtuman alussa julkaistiin myös 6G Flagshipin 6G Waves -lehti, jossa esitellään alan tutkijoita, uutisia, palkintoja ja keskeisiä aiheita (LINKKI, pdf).

Tämän vuoden 6G Wireless Summitin kumppaniyritykset olivat Ericsson, Huawei, ZTE, Keysight Technologies, Nokia Bell Labs, Rohde&Schwarz, Virginia Diodes, Interdigital ja Wipro.

Lisää: 6G Summit 2020 -konferenssin keynotes-puheenvuorot vapaasti netin välityksellä (LINKKI) ja edellisen 6G Summit 2019 -tapahtuman esityksiä (LINKKI). Tässä myös aiemmat 6G & 6G Summit -uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Kuva: Professori Matti Latva-aho avasi 6G Summit 2020 tapahtuman verkkoyhteydellä (LINKKI).

LISÄÄ: 6G Summit 2021-tapahtuma järjestetään ensi vuonna Helsingin Finlandia-talolla IEEE:n PIMRC21 (Personal, Indoor and Mobile Radio Communications) -tapahtuman yhteydessä, 13-16. syyskuuta 2021.

6G Summit keräsi verkossa 610 rekisteröitynyttä osallistujaa 42 eri maasta.