Superkone tutkii koronaviruksen leviämistä

Suomalaistutkijat yhdistivät voimansa selvittääkseen, miten koronavirus voi levitä ilmassa. Apuna käytetään CSC:n superkonetta 3D-mallintamiseen. Tutkijat uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina. Myös  muut it-yritykset ovat aktivoituneet koronavirustutkimuksen avustamiseen.

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet tutkijajoukon mallintamaan, miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana.

Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös jo olemassa olevan tiedon pohjalta, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

Hanke käynnistettiin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkärin Janne Kuuselan ehdotuksesta. Hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita.

Tutkijat käyttävät mallintamisessa supertietokonetta, jonka CSC – Tieteen tietotekniikan keskus antoi heidän käyttöönsä pikavauhdilla.

”Normaaliolosuhteissa tutkijat voivat joutua jonottamaan useamman päivän päästäkseen käynnistämään simulointinsa CSC:n koneilla”, sanoo yhteistyötä vetävä Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

Tutkijat uskovat, että mittavan laskentakapasiteetin ja tiiviin, monialaisen yhteistyön ansiosta ensimmäiset tulokset voivat olla valmiita jo lähiviikkojen aikana.

Kuvat: Petteri Peltonen/Aalto-yliopisto ja CSC

It-yritykset aktivoituvat korona-tutkimukseen

  • Maailmalla It-yritykset ovat laajemmin aktivoituneet koronaviruksen tutkimuksen tukemiseen. IBM ja esimerkiksi Amazonin pilvipalvelu on lähtenyt mukaan ohjelmallaan (LINKKI).
  • Amazon sitoutuu tukemaan diagnostisten ratkaisujen kehittämistä 20 miljoonalla dollarilla.
  • Portugaliainen vähäkoodisen sovelluskehityksen OutSystem osallistuu koronavirusepidemian torjuntaan omilla työkaluillaan ja avannut COVID-19 -nimisen yhteisöohjelman (LINKKI) hyödynnettäväksi.
  • Microsoftin pääomistaja Bill Gates on tukenut yksityisen säätiönsä kautta jo pitkään eri puolilla maailmaa tehtävää virustutkimusta.