Tekoäly tuli patentoinnin avuksi

Patentti- ja rekisterihallitus on lähtenyt yhteistyöhön suomalaisen startup-yritys IPRally Technologiesin kanssa patenttihakemusten käsittelyssä. Uuden tekoälysovelluksen ja asiantuntijatyön yhdistelmä tuottaa aiempaa tehokkaammin patenttien analysointituloksia.

Tekoälyn käyttöönotto avaa PRH:n ja IPRallyn mukaan uusia mahdollisuuksia keksinnön patentoitavuuden arviointiin. Uutta sovellusta hyödynnetään erityisesti uusien patenttihakemusten tutkimusten alkuvaiheessa, jossa on tärkeää löytää nopeasti julkaisut, jotka estävät keksinnön patentoimista.

Teknologiassa hyödynnetään nopeasti kehittyviä graafipohjaisia ja syväoppivia neuroverkkoja.

IPRally perustuu siihen, että sekä patentoitavista keksinnöistä että aikaisemmista patenttijulkaisuista muodostetaan automaattisesti teknisiä piirrekarttoja eli graafeja. Tämän jälkeen tekoäly vertailee graafeja toisiinsa läheisen tunnetun tekniikan löytämiseksi.

’’IPRallyn graafeja hyödyntävä menetelmä avaa uusia mahdollisuuksia, ja esimerkiksi monet keksijät voivat ymmärtää piirrekarttaa paljon helpommin kuin patenttihakemusten koukeroista kieltä”, toteaa PRH:n asiakkuuspäällikkö Jorma Lehtonen.

Kansainvälisesti patenttivirastot tekevät jo nyt laajasti yhteistyötä ja vertailevat kokemuksiaan, sillä tekoäly tarjoaa eri muodoissaan mahdollisuuden nostaa toiminnan laatua koko innovaatioketjussa.

”Tekoälymme koulutus pohjautuu vahvasti patenttivirastojen tutkijoiden tuottamaan dataan, joten on hienoa päästä vuorostamme auttamaan tutkijoita”, sanoo IPRallyn perustaja ja toimitusjohtaja Sakari Arvela. 

”Arvioimme myös jatkuvasti tekoälymme suorituskykyä vertaamalla sen antamia tuloksia ihmistutkijoiden näkemyksiin, mikä tekee tuotteen kehityksestä mielekästä”, kertoo Arvela.

Kuvituskuva: Shutterstock