Terveysteknologian vienti uuteen ennätykseen

Suomi vie kasvavasti terveyselektroniikkaa ja muuta alan teknologiaa. Alan tuoteviennin vuotuinen arvo nousi uuteen ennätykseen ja oli 2,4 miljardia euroa vuonna 2019. Kasvua edellisvuodesta kertyi 5,7 prosenttia. Hyviä uutisia varjostaa koronaepidemia, joka osuu suomalaisiin yrityksiin voimalla. Tosin Suomessa kehitetään myös koronan testaustekniikkaa.

Toimitusjohtaja Saara Hassinen, Terveysteknologia ry.

Terveysteknologiayrityksille vaikutukset ovat pitkälti samat kuin muillekin teknologiateollisuuden yrityksille eli toistaiseksi epidemian vaikutukset ovat olleet Hassisen mukaan vähäiset, mutta tilanteen pitkittyessä vaikeudet lisääntyvät.

’’Ensimmäisenä tilanteesta kärsivät alihankintayritykset, joilla tilauksia ja toimeksiantoja on jo peruuntunut’’, kertoo suomalaisen terveysalan yritysten järjestön toimitusjohtaja Saara Hassinen.

’’Jäsenkuntaan tosin mahtuu myös yrityksiä, joilla on meneillään kysyntäpiikki, koska koronaepidemia on synnyttänyt tarpeen saada ratkaisuja uusiin sairaaloihin ja päivitettyihin hoitotiloihin. Kysynnän kasvu näkyy myös diagnostiikan osalta’’, Terveysteknologian toimitusjohtaja Saara Hassinen kertoo.

Terveydenhuollon laitteiden, kuten potilasvalvonta- ja röntgenlaitteiden vienti kasvoi viime vuonna 5,1 prosenttia 1,7 miljardiin euroon, mikä vastaa 70 prosenttia terveysteknologian kokonaisviennistä.  Esimerkiksi röntgen-ja muiden kuvantamislaitteiden kokonaisvienti kasvoi 7,4prosenttia yhteensä 362miljoonaan euroon. Hammashoidon röntgenlaitteiden vienti kasvoi 8,2prosenttia ja oli 238miljoonaa euroa. Vuonna 2019kuvantamislaitteiden viennistä 66,0 prosenttia oli hammas-hoidon kuvantamislaitteita, millä alueilla Suomi on johtavia valmistusmaita maailmassa

Lisäksi ns. In vitro -diagnostiikan vienti kasvoi viime vuonna 10,0 prosenttia ja oli yhteensä 656 miljoonaa euroa sisältäen sekä laitteet että reagenssit.

Alan kasvu on ollut viime vuosikymmenet nopeaa. Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen mukaan ala on reilun 20 vuoden aikana tuonut ulkomaankauppaan 13 miljardin euron ylijäämän, millä on luotu muun muassa uusia työpaikkoja Suomeen. Ala työllistää nykysin Suomessa runsaat 12 000 henkilöä.

Koronasta huolimatta osa alan yrityksistä jatkaa Hassisen  mukaan voimakasta kasvua, investointeja ja uusien ihmisten rekrytointeja.

EU-asetusten siirtymäaika saa jatkoa.

Veli Mäkelä, Planmeca / Healtech Finland

Meneillään oleva koronaepidemia vaikutti myös suomalaisten terveysteknologia yritysten mahdollisuuksiin jatkaa valmistautumista uuden lääkinnällisten laitteiden EU-asetuksen siirtymäajan päättymiseen 26.5.2020.

Terveysteknologia ry:n hallituksen puheenjohtaja ja hammashoitolaitteita valmistavasta Planmecan Veli Mäkelä on tyytyväinen, että yhdistyksen voimakkaasti ajama siirtymäajan jatko toteutunee, kun komissio valmistelee ehdotuksen siirtymäajan jatkamisesta vuodella eteenpäin.

Mäkelän mukaan tällä varmistetaan terveydenhuollon teknologian jatkuvan kehitys ja markkinoille pääsy näinä haastavina aikoina.

Lisää: Terveysteknologian tuotevienti vuonna 2019, raportti (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Innokas Medical valmistaa terveysteknologian laitteita Helsingissä ja Tallinnassa.