Uuteen Virve 2.0 -viranomaisverkkoon Ericssonin tekniikkaa

Viranomaiskäyttöön tarkoitettu Virve 2.0 -verkko tulee perustumaan keskeisimmiltä osiltaan Ericssonin it-tekniikkaan. Radioverkon valtiollinen Erillisverkot hankkii palveluna Elisalta. Virve 2.0 verkko luvataan toimivan jo 2021 alkaen, mutta käyttäjät siirtyvät verkkoon vuoteen 2025 mennessä. Uusi Virve 2.0 tulee kattamaan 4G- sekä 5G-teknologiat ja esineiden internetin. 

Virve 2.0 -palvelulla viranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille halutaan tarjota viranomaisille toimintavarmat ja entistä monipuolisemmat langattomat laajakaistapalvelut. Virve 2.0-liittymät käyttävät Elisan julkista radioverkkoa, jonka Elisa laajentaa Suomen kattavimmaksi data- ja puheverkoksi. Laajennettu palvelualue vastaa nykyistä Virve-verkkoa.

Valtion omistama Suomen Erillisverkot toimii lakisääteisenä palveluoperaattorina ja tuottaa kriittiset laajakaistaiset Virve 2.0 -palvelut. Sopimuskauden pituus on kymmenen vuotta. Ericsson toimittaa keskeisimmät tietojärjestelmät, joiden avulla Erillisverkot hallitsee verkon ja keskeisten tietojärjestelmien kokonaisuutta sekä varmistaa tietoturvallisuuden ja varautumiskyvyn.

Tulevaisuuden Virvessä Elisa toteuttaa 4G- ja 5G-radioverkkopalvelun sekä maantieteellisen peittoalueen laajentamisen nykyistä Virveä vastaavaksi. Uuden verkon avulla Erillisverkot voi tuottaa priorisoidun laajakaistaliittymän turvallisuusviranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille vuoden 2021 loppupuolella.

”Virven merkitystä kriittisessä toiminnassa ei voi korostaa liikaa. Seuraavan sukupolven Virve on yksi merkittävimmistä valtion ict-hankkeista seuraavien vuosien aikana”, vakuuttaa Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki

Tuleva Virve 2.0 mahdollistaa kuvan, videokuvan ja muiden langattomien laajakaistapalveluiden lisääminen nykyisten Virve-palveluiden rinnalle. Uusi teknologia paremman ja ajantasaisemman tilannekuvan osaksi viranomaisten ja muiden toimijoiden päivittäistä toimintaa. Lisäksi verkon esineiden internet -ratkaisut mahdollistavat esimerkiksi pelastustehtävissä olevien henkilöiden turvallisuuden automaattisen monitoroinnin sekä nykyaikaisten valvontakameroiden ja droonien mobiilikäytön.

Uuteen Virve 2.0 -verkkoon käyttäjät siirtyvät uuteen palveluun viimeistään 2025 vuoden loppuun mennessä. Nykyinen Tetra-pohjainen Virve palvelee uuden rinnalla siirtymävaiheen loppuun saakka. Silti uuden Virve 2.0 -hankkeen sovellushankinta käynnistyy tänä vuonna ja niiden avulla voidaan toteuttaa vuodesta 2023 alkaen nykyisen Virven kaltaiset viestintäratkaisut sekä uusia toiminnallisuuksia, joita ovat esimerkiksi ryhmävideopalvelu.

Uutta verkkoa tarvitaan, sillä viranomaisviestinnässä kasvavat datamäärät tuovat myös uusia vaatimuksia. Nykyisen Virven kautta kulkee 80 miljoonaa viestiä viikoittain, joten Elisa on sitoutunut kasvattamaan jo nykyisen mobiiliverkkonsa kattavuutta, kapasiteettia ja varmennuksia Virve 2.0 vaatimusten mukaiseksi.

Kuvituskuva: Nykyinen Virve-verkko perustuu Tetra-tekniikkaan. Uusi tuleva Virve 2.0 pohjaa uusimpiin matkapuhelintekniikoihin.