Suomi huutokauppaa 26 gigahertsin 5G-taajuudet

Valtioneuvosto antoi eilen asetukset 26 gigahertsin taajuusalueen 5G-verkkojen huutokaupasta ja taajuusasetuksen muuttamisesta. Taajuudet julistetaan haettaviksi 21. huhtikuuta ja varsinainen huutokauppa alkaa 8. kesäkuuta. Haussa on valtion kassaan miljoonia euroja.

26 gigahertsin taajuusalue soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen esimerkiksi kaupungeissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Uuden taajuusalueen käyttöönotto mahdollistaa huippunopeiden 5G-mobiiliverkkojen rakentamisen.

26 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 24,25-27,5 gigahertsiä. Traficomin toimesta huutokaupassa myydään valtakunnalliseen käyttöön Manner-Suomessa taajuudet 25,1-27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin taajuuskaistana. Lähtöhinta on seitsemän miljoonaa euroa yhtä 800 megahertsin taajuuskaistaa kohden.

Taajuuksia voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen.

Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätetään huutokaupan ulkopuolelle. Taajuusalue varataan paikallisten privaattiverkkojen rakentamiseen. Niitä voitaisiin rakentaa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin.

Suomi jakoi 5G-verkon ensimmäiset 3,5 gigahertsin taajuudet vuonna 2018. Niihin perustuvia verkkoja rakentavat Suomessa Telia, Elisa ja DNA.

Kuvituskuva: Elisa