Liikeantureita ja uusinta IoT-tekniikkaa työvaatteisiin

Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja rakennusalan toimijat ovat lähteneet etsimään keinoja, kuinka työmaista tehtäisiin entistä turvallisempia älyvaatteiden ja data-analytiikan avulla. Ensimmäiset testit tehdään Firan Innopoli 4-rakennusprojektissa Espoossa oululaisyritysten IoT-antureilla.

Oululaisen iProtoXin Bluetooth-pohjainen IoT-kortti.

Rakennusprojektissa toimivan Assemblinin työntekijöistä valittiin viisi innokasta, joiden työvaatteisiin asennettiin anturit. Jokaisella kokeiluun osallistuneella oli vaatteissaan kolme anturia.

Työasusteisiin sijoitettiin oululaisen iProtoXin Aistin-anturit hihan yläosaan ja housujen takaosaan. Osa sai myös oululaisen Kaltiotin Smart Tracker -anturin, jonka pystyi sijoittamaan vapaasti esimerkiksi taskuun.

Älyvaatekokeilussa tavoitteena on tunnistaa anturidatan avulla henkilöiden liikkeitä ja sijaintia. Datan kerääminen ja prosessointi suunniteltiin niin , että henkilöiden yksityisyys ei vaarannu.

Työntekijän ja työympäristön seurannalla voidaan kerätä tietoa tapaturmiin ja vammoihin johtavista syistä sekä optimoimaan työympäristöä entistä paremmaksi. Yhdeksi tärkeimmistä asioista nousee myös työturvallisuusriskien ennustaminen.

ConIoT-hankkeessa ovat mukana Dimex, Congrid, Fira, iProtoxi, Lipa-Betoni, Sofor, Telinekataja ja VTT.

Lisää: ConIoT-hankkeen sivut (LINKKI), VTT (LINKKI), iProtoXin (LINKKI) moduulit ja artikkeli iProtoX:sta (LINKKI) sekä Kaltiotin Smart Tracker (LNKKI) -IoT-moduulit.

Kuva: Kaltiotin IoT-moduuli.