Pilveen vaikka tietoturva huolettaa

Lähes kolme neljäsosaa (73 %) suomalaisista IT-päättäjistä kertoi aikovansa siirtää datakeskus- ja yhteyspalveluyritys Equinixin  selvityksessä toimintoja pilveen. Silti kolmasosaa pilvipalveluiden tietoturva huolettaa. Myös reunalaskenta ja hybridiratkaisut kiinnostavat kasvasti.

Equinixin selvityksen mukaan lähes 58 prosenttia suomalaisista IT-päättäjistä kertoi siirtävänsä toimintoja pilveen jo seuraavan vuoden kuluessa. Tämä siitäkin huolimatta, että kolmasosa (31 %) on huolissaan tietoturva-asioista pilviympäristöissä.  Tietoturva huolettaa kansainvälisesti jopa enemmän, sillä 49 prosenttia kaikista vastaajista kertoi olevan asiasta huolissaan.

Suurella osalla yrityksistä on kunnianhimoisia suunnitelmia monipilviratkaisujen hyödyntämiseen, mutta silti käyttöönotto on vielä hyvin vähäistä. Kyselyn mukaan vain 17 prosenttia kaikista vastaajista, ja 19 prosenttia suomalaisista, kertoo hyödyntävänsä monipilviratkaisuja.

Puolet globaalin kyselyn vastaajista ja 39 prosenttia suomalaisista IT-johtajista kertoo, että heidän teknologiastrategiaansa kuuluu infrastruktuurin siirtäminen lähemmäksi verkon reunaa eli sinne missä ihmiset kohtaavat ja kauppaa käydään reaaliaikaisesti.

Myös hybridipilviratkaisut, jossa yritys käyttää rinnakkain yksityisiä ja julkisia pilviä ovat selvityksen mukaan monien strategioissa: 34 prosenttia  kansainvälisistä ja 29 prosenttia suomalaisista IT-johtajista vastaa käyttävänsä hybridipilviratkaisuja.

Tutkimuksessa haastateltiin syksyllä 2019 lähes 2500 IT-päättäjää 23 maasta. Suomesta tutkimukseen osallistui 108 IT-johtajaa. Equinixin IT-johtajakysely oli osa yhtiön lokakuussa 2019 julkistamaa Global Interconnection Index (GXI) markkinakatsausta, jonka mukaan yritykset hyödyntävät yhä enemmän suoria keskinäisiä datayhteyksiä digiliiketoiminnassa kilpailemiseen.

Keskinäiset, julkisen internetin ohittavat suorat datayhteydet kasvavat noin 51 prosenttia vuodessa vuoteen 2022 mennessä. Silloin näiden yhteyksien yhteenlaskettu kapasiteetti ylittää 13300 Tbps.

Kuvituskuva: Shutterstock