Danfoss pohjustaa mobiilitekniikalla tulevaisuuden älytehdastaan

Taajuusmuuttajavalmistaja Danfoss ottaa Vaasan tehtaallaan pilottikäyttöön Etteplanin toimittaman yksityisen LTE-verkon. Uudenlaisen langattoman mobiiliverkon avulla yritys tehostaa toimintojaan ja pohjustaa samalla tulevaisuuden älytehdassuunnitelmiaan.

Privaattiverkko soveltuu hyvin esimerkiksi suurille tehdasalueille, kaivoksiin, logistiikan terminaalialueille, satamiin ja sairaala-alueille, koska kattava verkottaminen muulla tavalla voi osoittautua kalliiksi ja hankalaksi.

’’Erityisvalttina on reaaliaikainen datan siirto myös liikkuvista laitteista”, kertoo Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola. Taustalla Teknologia19-messujen verkkodemo.

’’Erityisvalttina on reaaliaikainen datan siirto myös liikkuvista laitteista”, sanoo Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola. Lisäksi lyhyen viiveen tiedonsiirto mahdollistaa reaaliaikaisen prosessoinnin ja analysoinnin reunalaskennan avulla.

Tarkoitus on myös parantaa tehtaan tuottavuutta ja työturvallisuutta sekä laajentaa omille asiakkaille tarjottavia palveluja.

’’Verkossa voidaan välittää videokuvaa ja havainnoida konenäkösovelluksilla mahdollisia vaaratilanteita”, sanoo Danfoss Drivesin globaalin toimitusketjuteknologian johtaja Jari Marjo.

Privaattiverkolla halutaan vauhdittaa myös Danfossin suunnitelmia kohti tulevaisuuden älykästä tehdasta, jossa voidaan hyödyntää laitteistojen dataa päätöksenteossa ja muuttaa helpommin tehtaan rakenteita kaapeloinnin tarpeen vähentyessä.

Danfossin vuoden mittainen pilottihanke Etteplanin privaattiverkon käyttäjänä käynnistyi jo tammikuussa. Verkko hyödyntää Etteplanin toimittamaa privaattiverkkoa palveluna, jossa asiakas saa 5G-valmiin LTE-privaattiverkon aloitusmaksua ja kuukausimaksua vastaan.

Etteplanin kumppaneita Danfossin projektissa ovat Nokia ja Edzcom (entinen Ukkoverkot). Kokonaisuus sisältää verkon suunnittelun, tukiasemat, hallintapalvelimen, päätelaitteet sim-kortteineen sekä valmiin verkon ylläpidon. Etteplan vastaa kaikista tarvittavista laitteiden ja ohjelmistojen integroinneista.

Kuvituskuva: LTE-privaattiverkko soveltuu teollisuuden lisäksi satamiin ja sairaaloihin. Kuva: Nokia.