EDUXR2020 keräsi lähes tuhat osallistujaa – videot katsottavissa

Ensimmäinen laajennetun todellisuuden suomalainen verkkotapahtuma EDUXR 2020 keräsi parisen viikkoa sitten yhteen lähes tuhat osallistujaa ja näytti samalla suuntaa tuleville virtuaalitapahtumille. ’’Tilaisuus oli myös huikea yhteisöllinen oppimiskokemus’’, kertoo opettajakouluttaja Merja Juntunen Jyväskylän yliopistosta.

Ensimmäinen suomenkielinen laajennetun todellisuuden tapahtuma, EDUXR 2020, kokosi muutama viikko sitten verkossa yhteen runsaasti väkeä verkostoitumaan ja kuuntelemaan asiantuntijoiden esityksiä etäopiskelusta, opettajien digiosaamisen karttumisesta ja uusista, immersiivisistä oppimisen laajennetun todellisuuden XR-teknologioista.

EDUXR:stä tullaan kuulemaan pian lisää, järjestelyissä mukana ollut opettajakouluttaja Merja Juntunen Jyväskylän yliopistosta vakuuttaa.  ’’Tämä oli huikea yhteisöllinen oppimiskokemus meille kaikille, varsinainen kengurunloikka virtuaalitapahtumien järjestämisen saralla Suomessa. Paluuta menneeseen ei enää ole, ja tapahtumien järjestämisessä puhaltavat nyt uudet tuulet’’, Juntunen kertoo.

Myös monet puhujat esiintyivät ensimmäistä kerta avattarena. ’’Vaikka olen kokenut keynote-puhuja, en ollut koskaan aiemmin esiintynyt avattaren hahmossa virtuaalimaailmassa’’, tapahtumassa esiintynyt professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta sanoo.

’’Oli huikeaa päästä seikkailemaan virtuaalimaailmaan! Koko kongressi oli hieno oppimiskokemus ja järjestäjät opastivat hyvin käyttämään tekniikkaa’’, Lonka vakuuttaa.

Myös osallistujilta on saatu innostavaa palautetta. ’’Hieno ja hyvin järjestetty virtuaalitapaaminen. Yllätyin erittäin positiivisesti osallistujamäärästä ja siitä, kuinka paljon kontakteja sai kerättyä’’, kommentoi laajennetun todellisuuden sovelluskehittäjä Antti Kuusisto.

Myös Verkko-oppimisen asiantuntija Auli Nikkanen sai EDUXR 2020 -tapahtumasta innostuksen lähteä kokeilemaan oman virtuaalimaailman rakentamista.

Tapahtuma voi muuttaa tulevaisuudessa laajemminkin alan toimintatapoja. ”Olemme silti vielä alkutaipaleella, mutta jo hyvin mullistavan asian äärellä. Tulevaisuudessa pystymme työskentelemään ja oppimaan täysin riippumatta siitä, millä paikkakunnalla tai missä maassa satumme asumaan”, uskoo tapahtumaidean isä, Tampereen yliopiston digijohtaja Juha Eskelinen.

EDUXR 2020 -tapahtuma järjestivät AltspaceVR-ympäristössä Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto yhteistyössä JAMK:n ammatillisen opettajakorkeakoulun sekä ITK2020-tapahtuman kanssa Tilaisuus toimi myös ammatillisen koulutuksen oppimisympäristönä ja näyttöpaikkana POKE:n Digilabin tulevaisuuden teknologioiden opiskelijoille. Tapahtuman taustalla on Business Finlandin rahoittama Co-Creation-hanke “Laajenevat oppimisen todellisuudet”, jossa rakennetaan laaja-alaista VR-toimijoiden verkostoa.

Lisää: EDUXR 2020 -tapahtuman puheenvuorot Youtube-videoina (LINKKI).