Tekoälyä ja lidar-kameroita maastopalojen havaitsemiseen

Suomalaistaustainen startup-yritys Ai4 Technologies kehittää tekoälyyn ja Lidar-laserkeilaimiin perustuvaa järjestelmää ympäristön ja infrastruktuurin kiinteään monitorointiin tai maastopalojen havainnointiin. Yritys on saanut kokoon uusimman rahoituskierroksensa ja sopimuksen ratkaisun pilotoinnista Yhdysvalloissa.

Suomalaistaustaisen Ai4 Technologies tavoitteena on kehittää tekoälyyn perustuva järjestelmä ympäristön ja infrastruktuurin kiinteään monitorointiin sähköverkkoon tai ajoneuvoon asennettavien kameroiden ja laserkeilaimien (LiDAR) ja ympäristön mittalaitteiden pohjalta.

Ilmastonmuutoksen lisäämät metsäpalot ovat aiheuttaneet viime vuosina tuhoa enemmän kuin aikaisemmin. Yksin Kaliforniassa on 80,000 ihmisen elämä on pysyvästi muuttunut viime vuosien metsäpalojen seurauksena.

Havainnekuva Ai4:n Secure Sensor Network-anturista, jotka on suunniteltu varoittamaan nopeasti tulipaloista ja muista häiriöistä.

Järjestelmän avulla mittauksia voidaan analysoida lähes reaaliaikaisesti. Kehitettävän teknologian avulla pyritään havaitsemaan ja varoittamaan riskeistä jo ennen varsinaisen vian ilmestymistä tai palon syttymistä.

”Sähköverkon on aiemmin todettu olevan useiden maastopalojen aiheuttaja. Nyt Ai4:n uudella valvontateknologialla asennettuna esimerkiksi sähköverkon pylväisiin voidaan luoda kattava varoitusjärjestelmä palojen torjuntaan”, Ai4:n perustaja Tero Heinonen toteaa.

Yhtiöllä on jo sopimus järjestelmän pilotoinnista Yhdysvaltain Department of Homeland Securityn (DHS) ja Manitoba Hydron kanssa. Myös muiden Pohjois-amerikkalaisten energiayhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja.

Yhtiö toimii sekä San Franciscossa että Helsingissä. Yrityksen toisen perustajan Samuel Salmenlinnan mukaan yrityksen tuotekehitys tulee perustumaan Suomessa olevaan osaamiseen. ’’Silti ratkaisemme globaaleja ongelmia ja ensimmäiset asiakkaamme ovat Yhdysvalloissa ja Kanadassa’’, hän sanoo.

Yhtiö on saanut päätökseen myös rahoituskierroksen, jonka tavoite oli 800 tuhatta euroa. Se sisältää energia-alalla ja sen asiakasrajapinnassa toimiviin startup- ja kasvuyrityksiin keskittyvän Grid.vc I Ky:n rahaston lisäksi Business Finlandin tuotekehityslainaa ja Cortex Venturesin pääomasijoituksen.

Kuvituskuva: Shutterstock