Langaton LoRa-verkko varmistaa ruuan ja lääkkeiden kotiinkuljetuksen

Kylmäkuljetusta vaativien elintarvikkeiden ja lääkkeiden kotiinkuljetusten kysyntä on moninkertaistunut koronakevään aikana. Kuopiolainen Kiho on kehittänyt Digitan kanssa langatonta LoRa-verkkoa hyödyntävän IoT-ratkaisun, joka varmistaa kotiinkuljetuksen onnistumisen  kaupan pakastealtaasta tai apteekista kuluttajan kotiovelle asti.

Kylmäastioihin asennetut anturit seuraavat kylmäkuljetuksen lämpötilaa ja paikkatietoa sekä lähettävät tiedot Kihon palveluun, josta toimitusketjun osapuolet ja loppuasiakas voivat seurata reaaliajassa kuljetuksen statusta, lämpötilaa ja sijaintia.

Kuva: Kiho

Kylmäketju on varsin luotettava kauppaan asti, mutta huolta on herättänyt kylmäketjun varmistaminen myös kaupan pakastealtaasta tai esimerkiksi apteekista kuluttajan kotiovelle asti. Asia on erittäin ajankohtainen koronakeväänä, jolloin kotiinkuljetuspalvelut ovat olleet kovassa kasvussa.

’’Tartuimme tämän ongelman ratkaisemiseen ja kehitimme Digitan kanssa palvelun, jolla kylmäketju voidaan taata ja turvallisuus varmistaa’’, kertoo kuopiolaisen Kihon myyntijohtaja Lari Tirkkonen.

Uusi Kiho Cold Box -palvelu soveltuu niin suurille kuin yksinkin toimiville kuljetusyrittäjille. Cold Box perustuu Digitan langattomaan LoRaWan-tiedonsiirtoverkkoon, joka on tarkoitettu vähätehoiseen, nopeaan tiedonsiirtoon erilaisissa IoT-ratkaisuissa.

’’Olemme tehneet yhteistyötä Kihon kanssa jo usean vuoden ajan eri IoT-projekteissa. Me tarjoamme verkon ja laitteet, Kiho puolestaan palvelun’’, kertoo Digitan IoT-palveluiden myyntijohtaja Mika Flinck.

Aloituskuva: Kylmäastiaan asennettu anturi-LoRa-yksikkö seuraa kylmäkuljetuksen lämpötilaa ja paikkatietoa varmistaen katkeamattoman kylmäketjun. Kuva: Kiho.