Rittalin Saksan tehtaalle 5G-privaattiverkko

Teollisuus- ja konesalitekniikoita toimittava Rittal rakentaa Saksassa sijaitsevaan, tekoälyä ja robotiikkaa runsaasti hyödyntävään Haigerin tuotantolaitokseen yksityisen 5G-verkon. Yritys on saanut privaattiverkon 5G-taajuusluvan ensimmäisten joukossa Saksassa.

Kuluttajien lisäksi 5G-verkkojen odotetaan tarjoavan perinteisille tuotantolaitoksille se tuo uuden, merkittävän mahdollisuuden: 5G:n avulla voi suurelle tehdasalueelle rakentaa yhtenäisen langattoman, esineitä paikantavan sisäverkon, jonka tiedonsiirtonopeus riittää digitalisaation tarpeisiin.

”Tehokas 5G-sisäverkko antaa yrityksille mahdollisuuden viedä digitalisaatiota entistä pidemmälle. Siinä missä kuluttajille se tuo esimerkiksi uusia AR- tai VR-palveluja, voivat tuotantopuolen prosessit kehittyä tehokkuudessa ja joustavuudessa täysin uudelle tasolle”, sanoo Rittalin Suomen kumppanuuspäällikkö Vesa Tarvainen.

Rittalin tehtaalla 5G-tekniikkaa käyttävät pilottiprojektit liittyvät tuotannon seurantaan ja analysointiin. Yksi osa toimintaa ovat kuvan vihivaunut. Kuva: Rittal/Haiger.

5G-teknologian avulla dataa voidaan siirtää langattomasti 10 gigabitin sekuntinopeudella, mikä tarkoittaa satakertaista suorituskykyä nykyään käytössä olevaan LTE-standardiin verrattuna. Se soveltuu sekä runsaasti kaistaa vaativien kuluttajapalvelujen että runsaasti dataa hyödyntävän teollisen tuotannon tiedonsiirtostandardiksi.

”Pelkkä tiedonsiirtonopeus ei riitä perustelemaan 5G:n olemassaoloa, vaan tarvitaan myös laadukkaita palveluja. Pitää muistaa, että myös tekstiviesti arvioitiin aluksi turhaksi keksinnöksi, mutta se loi mielettömän määrän sovellutuksia. 5G:n kanssa on hieman sama tilanne: on vaikea ennustaa, mitä kaikkea se meille tuo”, Tarvainen jatkaa.

”5G:n tarjoama suuri kaistanleveys, alhainen vasteaika, reaaliaikaisuus ja korkea luotettavuus auttavat tuotantoprosessien kehittämisessä. Käytännössä 5G mahdollistaa antureihin, robotteihin ja muihin tehtaan komponentteihin kertyneen tiedon hyödyntämisen reuna- tai pilvipalvelinkeskuksessa entistä nopeammin ja tehokkaammin tuotannossa ja asiakaspalvelussa”, Tarvainen sanoo.

5G nopeuttaa ja yksinkertaistaa myös tuotantolaitoksen dataliikennettä, mikä mahdollistaa esimerkiksi videokuvan perusteella tehtävän varastomäärien vertailun tilaustietoihin tai ennaltaehkäisevän ylläpidon.

”Nykyään eri järjestelmien keräämät datamäärät ovat niin suuria, ettei kaikkea datamäärää kannata kuljettaa koko maailman läpi. 5G-tukiasemilla varustetut tehtaat eivät kierrätä dataa pilvessä, vaan hyödyntävät edge-ratkaisuja”, Tarvainen pohtii.

Edge-järjestelmien käyttö IoT-ratkaisujen tuottaman datan prosessoinnissa on kasvanut merkittävästi. 5G mahdollistaa yhä suurempien datamäärien käsittelyn aiempiin verkkoteknologioihin verrattuna

Kuvituskuva: Shutterstock