Nokian tulos plussalle – Korona vei t&k-väen kotitoimistoihin

Nokian ensimmäisen neljänneksen tulos syntyi viime vuoden tammi-maaliskuuhun säästötoimien ja parantuneen kannattavuuden kautta. Liikevoitto oli 116 miljoonaa euroa, kun viime vuonna tulos oli 59 miljoonaa miinuksella. Yritys panosti 5G-tutkimukseen vaikka korona-viruksen takia suurin osa t&k-väestä toimi kotoaan käsin. Yhtiö kertoi myös heikkenevistä tulosnäkymistään.

Nokia on muiden suuryritysten tavoin joutunut uudelleenjärjestelmään toimintaansa Korona-viruksen takia. Koronaviruksen eli COVID-19-tilanteen kehittyessä haasteet toimituksissa ja jakelussa ovat kuitenkin lisääntyneet.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri. Arkistokuva: Nokia MCW2018

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri iloitsi myös tulosjulkistuksen yhteydessä, että vaikka suurin osa tutkimus- ja tuotekehityshenkilöstöstämme työskentelee kotoa käsin, sillä ei ole ollut mitään vaikutusta tuotesuunnitelmiin.

Surin mukaan itse asiassa jotkin keskeiset ohjelmistoversiot etenevät edellä aikataulusta. Myös ongelmissa olleen ReefShark-piiriratkaisujen määrä kasvoi.

Tammi-maaliskuun ei-IFRS-liikevaihto oli 4,9 miljardia euroa, kun se oli 5,1 miljardia euroa vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihdon kasvu oli voimakkainta Software – ja Enterprise -liiketoiminnoissa 613 miljoonaan euroon.

Suurimman eli verkkoryhmän liikevaihto 3,9 miljardia euroa laski viitisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lisäksi lisensointibisnestä tekevän teknologiayksikön liikevaihto laski kuusi prosenttia 347 miljoonaan euroon.

Koronavirusepidemialla on ollut yrityksen mukaan noin 200 miljoonan euron negatiivinen vaikutus vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen liikevaihtoon. Ne johtuivat pääasiassa Kiinaan liittyvistä toimitushäiriöistä, joten niistä aikan osa  liikevaihdosta siirtynee tuleville kausille. Samalla yritys kuitenkin ennakoi, että koronan vaikutukset voivan tuntua yrityksen tuloksessa vasta vuoden toisella neljänneksellä.

’’Arviomme mukaan koronavaikutus kohdistuu pääosin toiseen neljännekseen, ja uskomme toimialamme kestävän kriisiä melko hyvin, vaikka se ei olekaan sille immuuni’’, Suri sanoi tulostiedotteessa.

Yhtiö arvio kehityssuunnitelmien ja kustannuskilpailukyvyn nopeutuvan 5G-lisäinvestoinneilla vuonna 2020. Yhtiö arvioi parantavan automaatiota ja tuottavuutta lisäinvestoinneilla digitalisaatioon vuonna 2020.  Yritys kertoi äsken suuresta verkkokaupasta Intiaan, mutta Kiinassa toiminta on ollut vaikeampaa.

Nokia ilmoitti tiedotteessa jättävänsä myös Kiinan pois ensisijaisten kohdemarkkinoiden joukosta, koska markkinaosuuden tavoitteluun liittyy siellä ’’merkittäviä kannattavuushaasteita ja alueen markkinadynamiikassa on joitakin yksilöllisiä piirteitä’’.

Korona-tilanteen takia Nokian varsinaisen yhtiökokous on siirretty järjestettäväksi 27.5.2020, tosin ilman, että osakkeenomistajat osallistuvat kokoukseen fyysisesti paikan päällä.

Lisää: Nokian osavuosikatsaus 1-3/2020 ja muut tulosmateriaalit (LINKKI) sekä aiemmat Nokian tulosuutiset (LINKKI).

Päivitetty