Terahertsikamera paljastaa pian kuumeiset koronapotilaat

Turvallisuustarkoituksiin terahertsikameroita kehittävä Asqella suunnittelee tarjoavansa tekniikkaa myös kuumepotilaiden tunnistamiseen suurista väkijoukoista. Katso videolta miten yrityksen terahertsitekniikka toimii kameratunnistuksessa. Yritys on saanut kehitystyöhön Business Finlandin koronatukea.

Helsinkiläisen Asqellan päätuote on terahertsikamera Argon.  Se perustuu esineiden, myös ihmisten, luonnollisesti säteilemään lämpösäteilyyn. Kamera toimii aallonpituuskaistalla, joka sijaitsee infrapuna- ja mikroaaltoalueiden väliin jäävällä terahertsi- eli alimillimetriaaltoalueella. Argon tunnistaa jo nyt vaatteiden alle kätketetyt esineet kuten huumausaineet, aseet ja räjähteet.

Business Finlandilta saaman 100 000 euron koroavustuksen avulla yritys aikoo kehittää uudenlaisen tarkan kuumeilevien ihmisten tunnistamismenetelmän, jota tarvitaan  esimerkiksi rajanylityspaikoilla ja yleisötapahtumissa korona-virusepidemian jatkuessa. Saadun rahoituksen turvin ja yhteistyössä sairaaloiden kanssa yhtiö aloittaa myös kliinisen tutkimuksen, jossa selvitetään kehon alimillimetriominaisuuksien käyttöä indikaattorina infektion oireista.

Asqellan menetelmän arvioidaan voittavan perinteisemmät infrapuna-aallonpituuksilla toimivat laitteistot myös tarkkuudessaan. Koska mittausmenetelmä on passiivinen, ei yrityksen mukaan ihmisiä altisteta säteilylle, vaan laite mittaa ihmiskehosta luonnollisesti huokuvaa lämpösäteilyä.

”Tutkimuksissa on havaittu, että infrapunakuvantaminen on menetelmänä erittäin epätarkka, sillä mittaus voidaan tehdä ainoastaan kehon paljaana olevilta alueilta, käytännössä vain kasvoilta”, sanoo Asqellan toimitusjohtaja Arttu Luukanen toteaa. Pistemäinen mittaus on puolestaan hänen mukaansa liian hidas.

Lisää: Asqella (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI)

Kuva: Kuvakollaasi Asqellan tuotekuvista.

Päivitetty