NVIDIA toi ison lisäksi pienen tekoälylaskimen

Näyttövalmistaja NVIDIA on suunnannut kehityspanoksia entistä enemmän supertietokoneiden laskentatekniikan lisäksi tekoälysovellusten toteuttamiseen. Uusin tuote on Jetson-sarjan Xavier NX, joka lupaa pienessä koossa varsin huimaa laskentatehoa verkkoihin tai ajoneuvokäyttöön. Tarjolle tuotiin myös uusi huipputehokas 54 miljardin transistorin A100-suoritinpiiri.

NVIDIA:n uusin Jetson Xavier NX -moduuli tarjoaa AI-tekoälylaskentaan 21 biljoonaa operaatiota sekunnissa (TOPS) laskentanopeuden kahdeksan bitin tarkkuudella. Uusi moduuli tarjoaa jopa kymmenkertaisen suorituskyvyn verrattuna valmistajan edeltäjään Jetson TX2:een.

NX perustuu järjestelmäsirupakkaukseen, joka sisältää kuusi NVIDIA Carmel ARMv8.2-prosesori ydintä, Volta-pohjaisen GPU-grafiikkaprosessointiyksikön, NVIDIA: n Deep Learning Accelerator (NVDLA) yksiköitä sekä WLIV Vision Processor -kuvankäsittelyprosessoreja.

GPU tarjoaa 384 CUDA-ydintä ja 48 Tensor-ydintä. Järjestelmämoduuli on suunniteltu toimimaan viiden voltin käyttöjännitteellä ja 15 watin tehonkulutuksella. Tarvittaessa tehoprofiilia voidaan säätää myös pienemmäksi, jolloin kymmenellä watilla saadaan 14 biljoonan TOPS:n laskentateho.

Xavier NX Module Developer Kit -paketti sisältää järjestelmämoduulin, sille sopivan emokortin, tuulettimella varustetun jäähdytysrivan sekä teholähteen. Kehityskortti tarjoaa langalliset ja langattomat liitännät sekä liitännän muun muassa CSI-2-kameroille ja muille korttiliitännöille.

Kehityskortin käyttöjärjestelmänä toimii Linux ja se tukee NVIDIA:n Cloud Native -infrastruktuuria. Kortin sovelluksia kehitetään  käyttäen pilvipohjaisia työkaluja, jonka avulla voidaan määrittää, millaisia konttimuodossa jaettavia reunalaitteessa tullaan suorittamaan.

Kortti tukee myös monia AI-kirjastoja, ja Jetson Nano kortille tehdyt mallit on siirrettävissä toiminaan Jetson Xavier NX -ympäristössä. Valmistajalla on tarjolla myös valmiita AI-malleja NVIDIA NGC ja NVIDIA Transfer Learning Toolkit -sovelluskirjastoissaan.

Lisää: NVIDIA (LINKKI), Jetson Xavier NX (LINKKI), kehityssarja (LINKKI)

EXTRA: Uuden tason superlaskentapiiri – 7 nm & 54 miljardia transistoria

Pienen tekoälylaskimen lisäksi NVIDIA esitteli maailman nopeimpia supertietokoneita varten uuden Ampere-arkkitehtuurin ja huipputiheään tekniikkaan perustuvan A100GPU-piirin. Uusi piiri on toteutettu uusimmalla taiwanilaisen TSCM:n seitsemän nanometrin prosessorilla ja piirillä on 54 miljardia transistoria. Tästä tarkemmin (LINKKI).