Optoelektroniikan nanosellu ja virtuaaliopetus toivat palkinnot

Tekniikan edistämissäätiö myönsi tämän vuoden nuoren tutkijan palkinnon Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaana Vapaavuorelle ja hyvän opettajan palkinnon professori Tuomo Sainiolle Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta. Molempien palkintojen suuruus on 15 000 euroa.

Nuori tutkija palkittu tekniikan tohtori Jaana Vapaavuori johtaa Aalto-yliopistossa Multifunctional Materials Design -tutkimusryhmää. Ryhmän tavoitteena on luoda uusia monitoiminnallisia materiaaleja, eli yhdistää useita eri toiminnallisuuksia yhteen materiaaliin. Esimerkiksi nanoselluloosasta voi tulevaisuudessa valmistaa monitoiminnallisia tukirakenteita aurinkokennoille ja muille optoelektroniikan laitteille, kuten led-valoille.

Nanorakenteet tekisivät laitteista kevyemmän, tehokkaamman ja taipuisan. Lisäksi niiden avulla laitteen pinnasta voidaan tehdä vettä hylkivä. Lisäksi tutkimusryhmä tutkii muun muassa sitä, miten valolla voidaan muuttaa materiaalien rakennetta ja ominaisuuksia. Tutkimuksella on runsaasti sovelluskohteita. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi erittäin pienten mikropiirien valmistuksessa.

Vuonna 1985 syntynyt Vapaavuori on nuoreen ikäänsä nähden saavuttanut merkittäviä tieteellisiä läpimurtoja. Vuonna 2015 hän esimerkiksi kehitti kokonaan uuden menetelmän, jonka avulla mitataan valon vaikutuksia tietynlaisiin polymeerimateriaaleihin. Ilmiötä ei aiemmin oltu kunnolla ymmärretty, minkä vuoksi Vapaavuoren kehittämä menetelmä on kansainvälisesti merkittävä.

Virtuaaliopetus toi opettaja-palkinnon

Hyvän opettajan palkinnon Tekniikan edistämissäätiö myönsi professori Tuomo Sainiolle. Sainio opettaa Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kemiantekniikan koulutusohjelmassa muun muassa reaktiokinetiikkaa, reaktiotekniikkaa sekä kemiallisia erotusmenetelmiä.

Sainio on saanut opiskelijoiltaan runsaasti kiitosta käyttämistään opetusmenetelmistä. Hän käyttää opetuksessa muun muassa virtuaalilaboratorioita eli simulointityökaluja, joiden avulla jäljitellään työskentelyä laboratoriossa.

Kuvakooste: Apulaisprofessori Jaana Vapaavuori  ja professori Tuomo Sainio, LUT.

Lisää: Tekniikan edistämissäätiön aiemmin palkitsemat 1999-2019 (LINKKI).