Mikrokammalla vauhtia optiseen datansiirtoon

Australialais-kanadalainen tutkijaryhmä on kehittänyt tehokkaan tavan luoda mikrokampoja ja hyödyntää niitä erittäin suorituskykyisinä ja vankkoina lähetinpiireinä taajuusmultipleksoiduissa valokuituverkoissa. Datan linjanopeudeksi saavutettiin 44,2 Tb/s yhdessä korkean spektritehokkuuden, 10,4 bittiä/s/Hz kanssa. 

Australialaisen Swinburnen teknisen yliopiston professori David J. Mossin johtama tutkijaryhmä  saavutti ennätyskorkean datansiirron yli 75 km:n matkalla tavallisessa optisessa kuidussa, käyttäen tehokkaita solitonikiteitä eli mikrokampoja.

Tämä 3 x 5 millin mikrokampasirupiiri pystyy tuottamaan infrapunasäteilyvaloa, mikä vastaa 80 laseria. Kuva: Swinburne University of Technology

Ennätystulos saavutettiin yhdellä integroidulla sirulähteellä käyttäen CMOS-yhteensopivassa alustassa toteutettuja solitonikiteitä.

Työssä hyödynnettiin korkeaa 64QAM-modulaatioformaattia, matalaa kampaamatonta spektrialuetta (FSR) 48,9 GHz ja tietoliikenteen C-kaistaa.

Käytössä ollut taajuuskampa luotiin mikrorengasresonaattorilla, mutta uudenlaisella rakenteella, joka tuotti ns. solitonikiteen. Työ osoittaa optisten mikrosirujen kyvyn toimia vaativissa ja käytännöllisissä optisissa ratkaisuissa.

Nykyiset verkot tarvitsevat tyypillisesti erillisen laserin jokaiselle siirrettävälle värille, mikä kallis ja vaikea ratkaisu.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja australialaisen Swinburnen (LINKKI) sekä RMIT yliopiston tiedoteuutiset (LINKKI), kanadalainen INR-instituutin uutinen (LINKKI) ja tutkimusjulkaisu Nature Communications -tiedelehdessä (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock