Suomi kehittää uudenlaista salaustekniikkaa

Business Finlandin Digital Trust -ohjelma rahoittaa kolmella miljoonalla eurolla suomalaisyritysten kvanttiturvallisten salausteknologioiden kehittämistä. Post-Quantum Cryptography -hankkeen kokonaislaajuus on kuusi miljoonaa euroa.

Uuden kehityshankkeen tavoitteena on kiihdyttää digitaaliseen luottamukseen perustuvien innovaatioiden syntyä ja liiketoiminnan kasvua. Mukana ovat Advenica, Bittium, Insta, Sectra, SSH ja Tosibox sekä tutkimusorganisaatiot Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT sekä keskeisiä viranomaisia.

Post-Quantum Cryptography koostuu useista osuuksista, joissa tutkitaan ja kehitetään kvanttiturvallisia algoritmeja ja teknologioita. Lisäksi hankkeessa kehitetään kansallisia suosituksia kvanttiturvallisuuden arviointiin ja tutkitaan kvanttilaskennan vaikutuksia yhteiskunnalle. Vuonna 2022 päättyvää hanketta vetää tutkimuskeskus VTT.

’’Kvanttilaskennan merkitys kasvaa jatkuvasti ja on tärkeää, että varaudumme siihen sekä teknologian että kansallisen ohjeistuksen näkökulmasta, kertoo Kirsi Kokko, Digital Trust Finland -ohjelman johtaja Business Finlandista.

Kvanttiturvallisuudella tarkoitetaan salausmekanismeja, jotka ovat turvallisia tulevaisuuden tehokkailla kvanttitietokoneilla tehtyjä tietomurtoja vastaan.

’’Kvanttiturvallisiin salausmenetelmiin siirtyminen on yksi tämän vuosikymmenen merkittävimpiä muutostarpeita digitaalisten järjestelmien kyberturvallisuuden takaamisessa pitkälle tulevaisuuteen’’, toteaa Kimmo Halunen, VTT:n erikoistutkija ja hankkeen koordinaattori.

Lisää: Digtal trust -ohjelman nettisivu (LINKKI)

Kuvituskuva: Business Finland