Koodaamisesta osa työnkuvaa?

Ohjelmistoyhtiö OutSystemsin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 17 prosenttia suomalaisista uskoo koodaamisen olevan tulevaisuudessa välttämätön osa työnkuvaa. Ruotsissa vastaava luku on 26 prosenttia ja Hollannissa 65 prosenttia. Yritys on tuonut sovelluskehitykseen nopean low-code-alustan.

OutSystemsin teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes viidennes suomalaisista uskoo koodaamisen tulevan osaksi tulevaisuuden työnkuvaa tulevaisuudessa. Kyselyyn vastasi 1 000 ihmistä helmi-maaliskuun aikana Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa.

Tällaisella ns. kansalaiskoodaamisella (citizen coding) tarkoitetaan sitä, että osa työntekijöistä kehittää itse liiketoimintaprosesseja ja työtään tukevia sovelluksia. IT-osasto tarjoaa tekijälle kehitystyökalut ja niiden käyttökoulutuksen sekä vastaa valmiiden sovellusten teknisestä tuesta.

”Kaikki eivät luonnollisestikaan opettele viidennen sukupolven ohjelmointikieliä tai matematiikkaa koodatakseen monimutkaisia tekoälyratkaisuja ja -algoritmeja. Se on edelleen ammattikoodareiden tehtävä”, sanoo OutSystemsin Pohjoismaiden liiketoiminnoista vastaava johtaja Ilkka Vanhanen.

Maailmanlaajuisesti löytyy eri organisaatoista tutkimusten mukaan jo puolesta kansalaiskoodareita. He helpottavat  tietohallinnon työtaakkaa, varsinkin kun koodareista on pula kaikkialla.

Europassa hollantilaiset yritykset ovat lähteneet OutSystemsin mukaan kansalaiskoodaamisen tielle ensimmäisten joukossa Euroopassa.

’’Siellä moni työntekijä on myös vaihtanut kokonaan uraa kouluttautumalla sovelluskehittäjäksi vähäkoodisten työkalujen avulla.  Sen sijaan Suomi tulee kehityksessä muita maita jäljessä”, OutSystemsin Vanhanen jatkaa.

Kuva: OutSystems AI, Uusiteknologia.fi:n uutinen 30.12.2019 (LINKKI)