Maailman ensimmäinen nestejäähdytteinen 5G-tukiasema Elisalle

Teleoperaattori Elisa on ottanut käyttöön maailman ensimmäisen Nokian kehittämän nestejäähdytteisen 5G-tukiasema, jonka tuottama hukkalämpö voidaan ohjata esimerkiksi kiinteistön käyttöveden lämmittämiseen. Uutuus on toteutettu Nokian Oulun tukiasematehtaalla.

Kaupalliseen käyttöön soveltuvan nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman kehittäminen on ollut tärkeä yhteinen projekti Elisalle ja Nokialle, molempien yritysten kehittäessä ratkaisuja yhä kestävämpään ja ympäristöystävällisempään suuntaan.

Kuvituskuva: Nokian Airscale-tukiasema.

”Nestejäähdytteinen 5G-tukiasema on innovatiivinen ja ympäristöystävällinen ratkaisu, joka yhdistää nämä meille tärkeät kehityssuunnat”, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen kertoo.

Nestejäähdytteisyyden avulla tukiaseman energiankulutusta voidaan vähentää jopa 30 prosenttia  ja sen hiilidioksidipäästöjä jopa 80 prosenttia. Nestejäähdytteinen tukiasema vaatii sisätilan, jotta sen hukkalämpö voidaan ohjata hyötykäyttöön.

Nestejäähdytteinen 5G-tukiasema on suunniteltu ja rakennettu Nokian Oulun tehtaalla.

’’5G:n käyttöönoton myötä meidän on myös kiinnitettävä entistä enemmän huomiota laitteiden energiankulutukseen ja pystyttävä tarjoamaan operaattoreille kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja’’,  kertoo Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto laajemmin yhtiön painotuksista.

Elisan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2020 lopussa.

Päivitetty