Koronan takia hitec-tuotannon arvoketjut uusiksi?

Koronaepidemia on iskenyt teknologiateollisuuteen. Alan teollisuusjärjestön kyselyn mukaan tarjouspyyntöjen määrä on romahtanut, ja logistiset ongelmat vaikeuttavat yhä useamman yrityksen toimintaa, kerrotaan tuoreessa Uusiteknologia 1/2020-lehden jutussa.  Elinkeinoelämän tutkimuskeskuksen tutkijoiden mukaan voi globaaleihin arvoketjuihin tulla jopa pysyviä muutoksia ja alihankinnan palautus lähemmäksi tuotantoa.

Kuukausi sitten Teknologiateollisuus arvioi tilanteen kääntyneen selkeästi heikompaan. Sen mukaan tarjouspyyntöjen saldoluku romahti huhtikuussa Teknologiateollisuuden kyselyn mukaan alimmalle tasolleen sitten finanssikriisin heikoimman neljänneksen.

Samalla koronaviruspandemia ja sen torjuntatoimet aiheuttivat Elinkeinoelämän tutkimuskeskus ETLA:n mukaan jo vakavia häiriöitä yritysten ja kokonaisten toimialojen globaaleihin alihankinnan arvoketjuihin.  Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkön mukaan koronan vaikutukset voivat jättää myös pysyvämpiä muutoksia.

’’Kuin vastauksena tähän, Business Finland avasi juuri yrityksille uuden rahoituspalvelun, jota voidaan käyttää myös arvoketjujen uudelleenrakentamiseen’’, arvioi Ali-Yrkkö. Rahoitus voisi auttaa esimerkiksi tuotannon sijoittamisessa toiselle alueelle tai tuotannon palauttamisessa kotimaahan.

Nykyisten globaalisti hajautuneiden ketjujen sijaan saattaa syntyä ketjuja, joiden osat ovat lähempänä toisiaan, esimerkiksi maanosittain tai alueellisella tasolla.  Esimerkiksi piirilevyvalmistaja Aspocomp kertoi toukokuussa ensimmäisen neljänneksen tulosjulkistuksessaan korona-pandemia vaikuttaneen yrityksen Kiinasta hankkimien piirilevyjen saatavuuteen ja toimitusaikoihin.

Myös piirilevyjä ostavien valmistajilla on ollut Aspocompin tiedotteen mukaan omat logistiset komponenttiongelmansa. Myös raaka-aineiden ja komponenttien saatavuudessa on ajoittaisia rajoitteita ja viiveitä. Aspocompilla on piirilevytehdas Oulussa.

Korona hyydytti myös Suomen ICT-palveluviennin kovimman nousun. Digitaalisten ICT-palveluiden viennin kasvu jäi alkuvuonna Palvelualan työnantajajärjestön kokoamien tietojen mukaan viime vuoteen verrattuna alkuvuonna 13 prosenttiin ja edellisen neljänneksen huipusta vienti tippui lähes neljänneksen.

Lisää: Lue tästä koko Uusiteknologia-lehden UT-trendit-artikkeli (LINKKI).

Päivitetty