Quupan paikantimet sopivat myös jalkapalloon

Maailman ensimmäistä paikannusdataan perustuvaa Bitwisen jalkapallon analytiikkajärjestelmää testattiin toukokuussa Hakan kotikentällä Valkeakoskella. Aiemmin vastaavia reaaliaikaisia ja automatisoituja paikannusdataan perustuvia ratkaisuja ei ole jalkapallossa nähty. Mukana video kuinka paikannus toimi ensitesteissä.

Testausta varten Hakan kotistadionille Valkeakoskella tuotiin siirrettävät suomalaisen Quupan paikantimet ja älykiekosta tutun Wisehockeyn analytiikkajärjestelmä.  Quupan paikantimien pysyvä asennus kestää vuorokauden, kun taas siirrettävät lokaattorit voidaan pystyttää paikan päälle muutamassa tunnissa.

Paikannusdataan perustuvia automatisoituja tilastoja ei ole jalkapallossa ennen nähty. Bitwise on kehittänyt nyt kiekon lisäksi jalkapallon pelaajien ja pallon paikannukseen perustuvan, automaattisen ja reaaliaikaisen analytiikka-alustan, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin seuroille ja valmennukseen kuin jalkapallofanien viihdyttämiseen.

Testipelaajien ja pallon paikannusdatan perusteella tilastoitiin muun muassa laukaus-, syöttö- ja kamppailutilanteita ja saatiin analysoitua peliä myös pintaa syvemmältä. Lisäksi pallon ja pelaajien jatkuvaan, reaaliaikaiseen paikantamiseen perustuva järjestelmä tarjoaa keinon saada sellaistakin tietoa, mihin videokuvaan perustuva jalkapalloanalytiikka ei pysty.

Tamperelaisen Bitwise Oy:n kehittämä Wisehockey-älykiekkojärjestelmä on ollut jo käytössä tuhansissa otteluissa niin kotimaisessa Liigassa kuin yhdessä maailman suurimmista jääkiekkoliigoista, KHL:ssä.

Nyt Wisehockey Oy:n myyntijohtaja Miska Kuusisto uskoo uudenlaisen analytiikan löytävän paikkansa laajemmilta markkinoilta. Lisäksi keinoälyyn perustuva analytiikka tuo hänen mukaansa aivan uuden tason valmennukseen ja pelaajien kehitykseen. Wisehockey Oy on tamperelaisen Bitwise Oy:n tytäryhtiö.

Lisää: Quupan paikannustekniikka (LINKKI), Bitwisen Wisehockey-dokumentti (LINKKI, pdf) ja video jalkapallon Haka-testeistä (LINKKI) siirrettävillä Quupan paikantimilla ja Wisehockeyn analyysiratkaisulla.

Päivitetty 4.6.2020