Suomessa noin 300 tekoäly-yritystä – tässä 41 parasta

Tekoälykiihdyttämön AI Landscape on valinnut noin 300 tekoäly-yrityksen joukosta parhaimmat-listalleen 41 yritystä. Nyt listalle nousi 12 uutta yritystä. AI Landscape julkistetiin nyt neljättä kertaa hieman tiukennetuilla kriteereillä.

Suomen Tekoälykiihdyttämö listaa puolivuosittain maan parhaat tekoäly-yritykset AI Landscape -listalle. Sen asiantuntijaraati valitsee listalle vain ensisijaisesti tekoälyyn keskittyvät yritykset. Raadissa on mukana muun muassa sijoitusmaailman, tekoäly-yritysten ja tekoälyn hyödyntäjien edustajia.

Ne on jaettu kolmeen kategoriaan: tekoälyyn pohjautuvia tuotteita tai palveluja kehittävät yritykset, tekoälyn konsultoijat ja yritykset, jotka tarjoavat ratkaisuja tekoälysovelluksia rakentaville. Aiempien vuosien tapaan AI Landscape -listaukseen yltäneille yrityksille tehtiin myös kysely liiketoiminnan kehityksestä ja henkilömääristä.

Vuonna 2019 yritykset kasvoivat kyselyn mukaan keskimäärin hieman alle 40 prosenttia.  Kuluvan vuoden arvioidut liikevaihtoluvut osoittavat kasvun jatkuvan koronasta huolimatta.

Kyselyssä liikevaihdon mediaani on 1,8 miljoona euroa, ja liikevaihdon odotetaan kasvavan kuluvan vuoden aikana keskimäärin 1,2 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaisi noin 50 miljoonan euron kokonaiskasvua. Korona-kriisistä huolimatta valtaosa kyselyyn vastanneista tekoäly-yrityksistä aikoo myös rekrytoida tulevan vuoden aikana.

Yleisin rekrytointitarve on 5–9 uutta henkilöä. Vastanneiden yritysten henkilöstöstä naisten osuus on 28 prosenttia ja yrityksissä on keskimäärin seitsemää eri kansalaisuutta. Nyt väkeä oli 700 henkeä, mikä tarkoittaa viime vuoteen nähden 12 prosentin kasvua.

Kyselyn mukaan koronakriisi on vaikuttanut listan yritysten toimintaan kahtalaisesti: uusasiakashankinta ja tutkimus- ja kehitystyö ovat vaikeutuneet, mutta pandemia on synnyttänyt myös uutta liiketoimintaa, esimerkiksi diagnostiikassa hyödynnettäviin tekoälyratkaisuihin ja tilojen tarkkailuun liittyen.

Lisää: Suomen parhaimmat tekoäly-yritykset, AI Landscape -lista (LINKKI)

Taustaa: Tekoälykiihdyttämö

Tekoälykiihdyttämö (Finland’s AI Accelerator) perustettiin syksyllä 2018 osana TEM:n Tekoälyaika-hanketta auttamaan yrityksiä hyödyntämään tekoälyä. Nykyään kiihdyttämöä hallinnoivat yhdessä Teknologiateollisuus ry ja Silo.AI.

Kuvituskuva: Shutterstock