Näin Oulusta tuli 6G-tutkimuksen ykköspaikka

Oulun yliopiston akatemiaprofessori Matti Latva-aho on kokenut kaikki matkapuhelinsukupolvet ykkösestä uusimpaan viisi geehen. Nykyisin hän vetää Oulun yliopiston CWC-laboratoriossa vielä uudempaa 6G Flagship-ohjelmaa. Yliopiston nettihaastattelussa hän kertoo, miten juuri pohjoisen Oulusta tuli alan tutkimuksen ykköspaikka.

Väitöskirjansa valmistuttua 1990-luvulla matkapuhelinalan tohtori Matti Latva-aho oli tienristeyksessä yliopisto- ja yritysuran välillä. Hän harkitsi valmistumisen jälkeen paluuta Nokialle. Tuolloin elettiin 90-luvun loppua ja matkapuhelinalan kuuminta nousukautta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Uusinta oli 3G ja tulevaisuudessa 4G ja nyt kaupalliseen käyttöön tuleva 5G.

Nousukaudesta huolimatta tai paremminkin sen takia Oulun yliopistossa tietoliikennetutkimuksen tulevaisuus näytti vähän huolestuttavalta. Yliopiston langattoman tietoliikenteen keskus CWC (Centre for Wireless Communications) oli valinnan edessä – joko keskus suljettaisiin lopullisesti tai luotaisiin uusi alku.

”CWC:n silloinen johtaja seurasi monia muita ja lähti teollisuuden palvelukseen. Tuohon aikaan yritykset rekrytoivat kiivaasti tutkijoita ja ala veti puoleensa kaikkia resursseja yliopistoista. Jokin päätös oli tehtävä CWC:n suhteen, ja minua pyydettiin vetämään sitä väitöskirjani valmistumisen jälkeen”, Matti Latva-aho kertoo Oulun yliopiston nettisivun haastattelussa.

Hän joutui CWC:n henkilöresurssien niukkuuden vuoksi käynnistää tutkijoiden rekrytointi ulkomailta vuosien 1998 ja 1999 aikana. CWC:stä haluttiin tehdä todella kansainvälinen ja siinä onnistuttiin: nykyään CWC on monikulttuurinen yhteisö, jossa työskentelee lähes 200 ihmistä yli kolmesta kymmenestä maasta.

Ennen uuden sukupolven 6G Flagship -ohjelmaa Latva-aho oli miettinyt vaihtoehtojaan työn suhteen. Hän oli tarkoituksella vetäytynyt taka-alalle ja miettinyt, miten parhaiten käyttäisi akatemiaprofessorin arvoaan. Sitten hän kuuli uutisen, joka järisyttäisi koko yliopistoa. 6G-tutkimus sai rahoituksen, joka mahdollistaisi aivan uudenlaisen tutkimuksen aloittamisen.

”Olimme euforisen onnellisia. Emme voineet uskoa tulleemme valituiksi ja saaneemme tällaisen määrän rahoitusta. Ensimmäiset kuukaudet olivat meille kaikille kuin unta, se tuntui epätodelliselta. Olimme tietysti todella iloisia, mutta samalla se merkitsi suurta muutosta”, Latva-aho selventää.

Kaikki alkoivat toimia uuden hankkeen eteen. Latva-aho matkusti ympäri maailmaa kovalla vauhdilla, kävi konferensseissa, verkostoitui ja käynnisti yhteistyötä rakentaen siltoja akateemisten ja teollisten toimijoiden välille. Ja yhtäkkiä Oulu oli yksi 6G-tutkimuksen keskuksista ja Latva-aholla riitti kysyntää.

Tätä vuotta ovat nyt leimanneet poikkeukselliset olosuhteet ovat vaikuttaneet koko maailmaan, niin myös 6G Flagship -ohjelmaan ja alan tutkimukseen. Kaikki ovat työskennelleet etänä, ja jo toinen Leville suunniteltu 6G Summit jouduttiin koronan takia järjestämään virtuaalisena verkossa vain muutaman viikon, oikeastaan jopa päivien varoitusajalla.

Lisää: Lue koko haastattelu Oulun yliopiston sivulta (LINKKI) ja 6G Summit 2020 -keynote-esitykset (LINKKI) ja 6G-whitepaper-dokumentteja (LINKKI). Lisää 6G-artikkeleita löydät Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).