Tarkemmat kuvakennot kännyköihin ja sulautettuihin

Koronavirus rokottaa tänä vuonna kännyköiden lisäksi niiden CMOS-kuvakennojen kauppaa. Notkahdus on jäämässä kuitenkin IC Insightsin mukaan lyhytaikaiseksi ja markkina pääsee vielä tänä vuonna uusien kennomallien kautta uuteen kasvuun. Myös sulautetut vision-ratkaisut tulevat kasvattamaan markkinaa tulevina vuosina.

Viime vuonna CMOS-kennoja myytiin 18,4 miljardilla dollarilla, mutta tänä vuonna myynnin odotetaan jäävän17,8 miljardia dollariin.  Vaikka liikevaihdon ennustetaan laskevan neljä prosenttia, toimitettujen kameramoduulien määrä jatkaa edelleen kasvamista.

Samsungin 50 miljoonan pikselin kuvakenno.

Tutkimuslaitos odottaa kamerakennojen markkinoiden elpyvän jo kuluvan vuoden jälkipuoliskolla ja saavuttavan ensi vuoden aikana kaikkien aikojen korkeimman tason, 20,4 miljardia dollaria. Vuoteen 2024 markkina alueen myynti kasvaisi jopa 26,1 miljardiin dollariin.

Tulevaisuudessa CMOS-kennomyyntiä nostavat IC Insightsin ennusteen mukaan kännyköiden lisäksi uudet sulautetut konenäköratkaisut. Kauppaa piristää myös entistä tarkemmat CMOS-kuvakennot. Esimerkiksi Samsung esitteli vuosi sitten jo ensimmäiset 64 megapikselin CMOS-kennot ja viime vuoden lopussa uuden yli sadan megapikselin version.

Sonyn AI-osuudella varustettu kuvakenno.

Uudessa Samsungin108 megapikselin kuva-anturissa käytetään hyvin pientä 0,8 mikrometrin kuvapikseleitä. Yritys on esitellyt myös ensimmäisiä 0,7 mikrometrin pikseliin perustuvia kuva-antureita. Niiden avulla pyritään toteuttamaan jopa 600 megapikselin kuvakennoja.

Raspberry PI:n kameramoduuli.

Sony on puolestaan julkaissut IMX500 kamerakennomoduulin, joka sisältää kamerakennon lisäksi videokuvan käsittelemiseen tekoälyn kiihdytinosuuden. Kyseessä on pinottu kokonaisuus, joka koostuu 12,3 megapikselin kuvakennosta ja DSP/FPGA-logiikkapiiristä. Yritys tekee yhteistyötä Microsoftin kanssa kennon liittämiseksi Azure-pilven tekoälyosuuteen.

Myös Raspberry Pi-korttikoneelle on tarjolle uusi lisämoduuli, joka perustuu Sonyn 12,3 megapikselin IMX477R-kennoon. Raspberryn kameramoduulissa on optiikalle CS-liitäntä, joita käytetään laajalti videovalvontasovelluksissa.  Adapterilla moduulissa voidaan käyttää myös C-kiinnityksen kameraoptiikoita.

Lisää: IC Insightsin CMOS-markkinakatsaus (LINKKI), Samsungin CMOS-kuvakennot (LINKKI1, LINKKI2) ja LINKKI3) , Sonyn kuvakennot (LINKKI1 ja LINKKI2) sekä Raspberry Pi:n kameramoduuli (LINKKI).

Kuvituskuva: Samsung