Huawei kasvattaa Suomen tutkimustaan

Huaweilla on Suomessa noin 380 tutkijaa ja tuotekehittäjää, kertoi Huawein Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa yrityksen Suomen teknologiajohtaja ja tutkimuskeskusten vetäjä Mikko Terho. Euroopassa Huaweilla on kaikkiaan 23 laboratoriota ja 2383 tutkijaa sekä tuotekehittäjää. Suomessa panostetaan tutkimuksen lisäksi  myös kännyköiden sovellutarjonnan kasvattamiseen. 

Huawein ensimmäinen Euroopan tutkimuskeskus perustettiin kaksikymmentä vuotta sitten Tukholmaan. Siellä keskitytään laajalti erilaisiin langattomiin verkkoihin. Göteborgin keskuksessa kehitetään tukiasematekniikoita ja Lundissa päätelaitteiden piirisarjoja.

Suomen keskiössä ovat rf-tekniikka ja antennit Helsingissä ja Tampereella kamera- ja audiotekniikat. Väkeä on Helsingissä noin 290 henkilöä. Tampereella on noin 90 henkilöä kamera- ja audiolaboratoriossa. Korona-aikana kolmasosa on ollut toimistoilla ja muut etätöissä. Vain laboratoriomittaukset on jouduttu tekemään paikan päällä.

Huawei investoi vuodessa tutkimukseen Suomessa 65 miljoonaa euroa (2019-luku), josta tilaustutkimusta vuodessa keskimäärin yhdeksällä miljoonalla eurolla. Viime vuonna ostettiin tilaustutkimusta jo 11,6 miljoonalla eurolla. Vuotta aiemmin ostot oli 10 miljoonaa euroa.

Puolet tutkimustyötilauksista kohdistetaan alihankintana Suomeen, jossa Huawein tutkimus- ja tuotekehityskumppaneita ovat muun muassa VTT, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto.

Vuonna 2020 ja tulevaisuudessa tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeja tullaan kasvattamaan Suomessa ja Euroopassa. Tutkimuskeskusten vetäjän Mikko Terhon mukaan tarkoitus on edelleen kasvattaa tutkimuspanostuksia ja edetä myös pitkäaikaisesti. Euroopan tasolla Huawei ostaa palveluita ja tuotteita vuosittain runsaalla 6,5 miljardilla eurolla (2018).

Harva kuitenkaan tietää Terhon mukaan, että moni Huawein laitteista löytyvä ominaisuus tai tekniikka on kehitetty Suomen tutkimus- ja tuotekehityskeskuksissa Helsingissä ja Tampereella.

Esimerkiksi Huawein 5G-puhelimien Kirin 990-piirisarjan 5G-vastaanotin-osuus on kehitetty Suomessa. Projekti oli Terhon mukaan yksittäisenä projektina suurin, mitä Suomessa on koskaan tehty. Myös Huawei P40 Pro -älypuhelimen useat antennit on suunniteltu suomalaisen tiimin toimesta. Huawein suurin antennitiimi löytyykinnimenomaan Suomesta, joten tiimillä on myös merkittävä vastuu huippupuhelimien antennikehityksestä maailmanlaajuisesti.

”Huawein huippupuhelimien antenneista suurin osa on kehitetty Suomessa, sillä meillä on Suomessa Huawein suurin antennitiimi – suurempi kuin yksikään antennitiimi Kiinassa”, Terho kertoo.

Suomessa on toteutettu myös kamerapuolella spektripohjainen värienhallintajärjestelmä, joka mahdollistaa todella tarkan värien toiston. Tekniikka realisoitui ensimmäistä kertaa Huawein maaliskuussa lanseeratuissa P40-sarjan älypuhelimissa. Se on toteutettu näyttämällä kameralle tiedossa olevia tarkkoja referenssivärejä, joiden perusteella kameran värintoistoa on saatu hiottua mahdollisimman todenmukaiseksi.

”Myös Huawei P30 Pro:sta ja Huawei P40 Pro:sta löytyvän periskooppikameran idea on lähtöisin Suomesta”, kertoo  Mikko Terho.  Tampereen tuotekehitysosastolla kehitetään myös paljon audiotekniikkaa ja hänen mukaansa uusissa Huawein kännyköisäs ja korvakuulokkeissa on useita Suomessa kehitettyjä ominaisuuksia.

Suomi mukana sovelluskaupassa ja verkkoratkaisuissa

Lisää voimia on vaatinut oman sovelluskaupan ja työkalujen tarjonta. Yhdysvaltain ja Kiinan kiista on estänyt Huaweita hyödyntämästä Googlen Android-sovelluskauppaa, joten yritys on joutunut rakentamaan vauhdilla omaa sovelluskauppaansa. Siihen on haettu aktiivisesti kontaktia myös suomalaisyrityksiin ja sovelluksien kehittäjiin, jotta mukaan saataisiin Ylen, sään ja Finnairin sekä Iltalehden tyyliin uusia palveluita.

Suomessa olevalle Huawei Cloud -osastolle kuuluukin Huawei AppGallery -sovelluskauppa. Huawei Mobile Services- ja AppGallery -tiimin Euroopan johtaja Jaime Gonzalo työskentelee Helsingin tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa ja hänen vastuullaan on sovellusten kehittäminen ja lanseeraaminen Huawei AppGallery -sovelluskauppaan paikallisten kumppaneiden kanssa.

Suomessa Huawein tuotekehityksellä on myös vastuu Huawei Cloud -palveluiden pyörittämisestä Euroopan laajuisesti. Huaweilla tehdään Suomessa myös paljon kehitystyötä Huawei Cloudissa toteutettavaan tietoturvaan liittyen ja varmistetaan standardien ja Euroopan GDPR-asetusten mukainen tietoturvasuoja. Suomessa on kehitetty esimerkiksi  puhelimien Trusted Execution Environment (TEE) -avaintenhallintayksikkö. Huawein mukaan Suomessa on myös toteutettu paljon Linux-tietoturvaparannuksia.

Päivitetty 16.6.2020