Lahjoita oma äänesi tekoälypankkiin

Tänään starttaava Lahjoita puhetta -kampanja kerää kansalaisten puhetta suomenkielisten tekoälypalveluiden kehitykseen. Tavoitteena on auttaa tutkijoita ja sovelluskehittäjiä kehittämään suomenkielistä tekoälyä ja puheentunnistusta nykyistä tarkemmin.

Hankkeesta vastaavat Valtion kehitysyhtiö Vake, Yle ja Helsingin yliopisto. Hankkeen suunnittelu- ja toteutuskumppanina toimii teknologiayhtiö Solita.

“Puhelahjoitukset auttavat rakentamaan helpompaa tulevaisuuden arkea auttamalla teknologiaa ymmärtämään suomenkielisiä käyttäjiä paremmin heidän omalla kielellään”, kertoo Vaken ohjelmajohtaja Pia Erkinheimo.

Tavoitteena on kerätä 10 000 tuntia vapaasti puhuttua suomenkielistä arkipuhetta eri-ikäisiltä, eri tavoin suomea puhuvilta ja eri murrealueilta. Lahjoitettu puhe käsitellään luottamuksellisesti eikä puhujia pyritä tunnistamaan.

”Avoimesti toteutettu, tietosuojan huomioiva tekoälypalveluiden kehitys myös edesauttaa luottamusta uusiin sähköisiin palveluihin, joilla olisi paljon annettavaa esimerkiksi suomalaiselle terveydenhuollolle, vanhustenhoidolle tai koululaitokselle’’, kertoo projektin Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Hänen mukaansa projektissa on tärkeää myös, ettei suomenkielisten tekoälyhankkeiden kehitystä jätetä yksin kaupallisten toimijoiden, kuten Applen, Googlen ja Facebookin hoidettavaksi.

Lahjoitettu puhe tallennetaan Helsingin yliopiston Kielipankkiin, josta sitä voidaan luovuttaa edelleen niin tutkijoille kuin yrityksillekin, puhesovellusten kehittämiseen ja tutkimukseen sekä kielentutkimukseen. Lahjoitetun puheen käsittelyssä noudatetaan Suomen tietosuojalainsäädäntöä.

Puhetta voi lahjoittaa osoitteessa lahjoitapuhetta.fi tai lataamalla Lahjoita puhetta -sovelluksen.

Lisää: Lahjoita puhetta (LINKKI) ja Ylen lahjoita puhetta -sivusto (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia