Superkonelistan nousijat ja laskijat

Maailman nopein supertietokone on japanilaisen Fujitsun Fugaku, joka 415,5 petaflopsin teholla jätti kakkoseksi amerikkalaisten Oak Ridgen IBM-Power9-Summit-koneen. Euroopan ykkönen oli Italian HPC5 ja suomalaisen tieteellisen laskennan CSC:n Mahti 17 ja maailman top500-listalla 48.

Maailman nopeimmaksi koneeksi listattu Fujitsun Fugaku perustuu yli 8000 ARM-pohjaiseen A64FX 48C-suorittimeen. Fujitsun kone ohitti heittäen IBM Power9-pohjaisiin suorittimiin perustuvan Oak Ridgen Summit-superkoneen, jonka tehoksi ilmoitetaan 148,6 petaflopsia.

Yksi Pflop/s tarkoittaa tuhatta biljoonaa (1015) liukulukulaskutoimitusta sekunnissa.

Suomalainen CSC:n supertietokone Mahti, nousi listan top20-osuuteen 5,39 Petaflopsin maksimitehollaan. Tämä oli myls Mahdin ensiesiintyminen superkoneiden Top500-listalla. Kesäkuun 2020 lista julkistettiin maanantaina 22.6.

CSC:n Mahti avataan todelliseen pilottikäyttöön heinäkuun alussa ja tutkijat suomalaisissa korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa saavat koneen käyttöönsä elokuun alussa.

Mahdin prosessoreina ovat AMD:n EPYC (Rome) uusin versio (7H12) 2.6 gigahertsin kellotaajuudella, ja laskentaytimiä on yhteensä noin 180 000 kappaletta.

Tallennustilaa koneessa on liki yhdeksän petatavua. Mahti on käytännössä Atoksen valmistama BullSequana XH2000 -tietokone. Myös mahdin kytkentäverkko edustaa myös uusinta teknologiaa ja se tuo dataa noodeille saakka 200 Gbps (Gigabittiä sekunnissa) nopeudella.

Mahti on yksi ensimmäisistä näin nopealla kytkentäverkolla varustettu supertietokone maailmassa. Mahdin kytkentäverkon toimittaa Mellanox.

Lisää: Supertietokoneiden Top500-lista, kesäkuu 2020 (LINKKI) ja aiemmat supertietokoneita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).