Uusi fotoniikkakeskus Joensuuhun

Joensuuhun perustetaan uusi fotoniikkakeskus Itä-Suomen Yliopiston kampukselle. Keskuksen vaatimat laajennussuunnitelmat ovat jo käynnissä, ja muutaman vuoden päästä keskuksen on määrä muuttaa omiin uusiin tiloihinsa.

Uusi keskus tuo Joensuuhun mukanaan uudet yhteiset puitteet, mutta yhteistyötä on tehty jo pitkään. Yliopisto on muun muassa vuokrannut fotoniikka-alan yrityksille tiloja ja laitteita, ja vastavuoroisesti opiskelijat ovat päässeet kouluttautumaan yritysten omien laitteiden parissa.

Karelia-ammattikorkeakoulu puolestaan on tukenut yrityksiä tarkkuustekniikkaan pohjautuvien tuotteiden suunnittelussa ja prototyyppien valmistuksessa. Keskus lisää koulutusorganisaatioiden yritys- ja tutkimusyhteistyön mahdollisuuksia sekä tuo käyttöön laitteita, joita organisaatiot eivät yksin kykenisi hankkimaan.

Keskuksen kautta Joensuun seudulle houkutellaan myös uusia alueen yrityksiä Suomesta ja maailmalta. Uudella keskuksella Joensuu tavoittelee entistä suurempaa siivua 20 prosentin vuosivauhdilla kasvavasta alasta. Tavoitteena yli tuhat työpaikkaa ja 200 miljoonaa euroa liikevaihtoa.

Joensuun kaupunki on nimennyt fotoniikan yhdeksi neljästä kärkitoimialastaan.  Ensi vuonna avautuvan Photonics Business and Research Center -keskuksen myötä Joensuu kiihdyttää alan liiketoimintaa seudulla ja tavoittelee yhä suurempaa osaa kasvavasta potista.

’’Uuden fotoniikkakeskuksen perustaminen on Joensuun fotoniikan kasvuvision tärkeimpiä toimenpiteitä ja keskeinen mahdollistaja tavoitteillemme, kertoo projektia koordinoivan Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen.

Joensuu on profiloitunut erityisesti fotoniikan tutkimukseen, tuotekehitykseen ja tulosten kaupallistamiseen.  Joensuussa toimivat muun muassa  Dispelix, Hypermemo, Nanocomp ja Seetrue.

Uudessa keskuksessa fotoniikkaa soveltavia yrityksiä pyritään tukemaan liiketoiminnan kehittämisessä, pääoman hankinnassa ja verkostoitumisessa.

Yrityksiä autetaan myös edistämään innovaatioita ja etsimään uusia osaajia. Keskukseen kaavaillaan myös startupeille suunnattavaa kiihdyttämöohjelmaa.

Fotoniikka on yksi Suomen Akatemian Lippulaivaohjelman kuudesta osaamiskeskittymästä, ja alan kotimainen yritystoiminta kasvaa keskimäärin kahdenkymmenen prosentin vuosivauhdilla.