Suomalainen 3D-tulostushanke pääsi loppukisaan

Lappeenrannan teknisen yliopiston ja eteläkarjalaisten teollisuusyritysten metallien 3D-tulostusprojekti Me3DI on valittu Regiostars-kilpailun finaaliin. Suomalaisprojekti kisaa neljän muun eurooppalaisen projektin rinnalla voitosta ja myös sinä voit osallistua kisan yleisöäänestykseen.

Syksyllä 2018 käynnistyneessä Me3DI-projektissa Etelä-Karjalaan luotiin LUT-yliopiston sekä teollisten yritysten yhteinen metallien 3D-tulostusosaamiskeskittymä.

Keskittymässä LUT on jakanut tietoa 3D-tulostustekniikan mahdollisuuksista ja käyttäjäsovelluksista sekä perehdyttänyt yritysten väkeä tulostusteknologiaan ja laitekantaan.

Me3DI-projektin vastuullinen johtaja, LUT-yliopiston lasertyöstön ja 3D-tulostuksen professori Heidi Piili on iloinen projektin saamasta huomiosta ja finaalipaikasta EU-tason kutsukilpailussa.

”Pidän kutsua tunnustuksena monipuolisesta ja merkityksellisestä tutkimusprojektista. Hienoa, että meidän tekemä metallien 3D-tulostuksen tutkimus ja siihen liittyvä hanke tiedostetaan”, Piili sanoo.

Hänen mukaansa myös yleisö on löytänyt Me3DI-hankkeen. Projektin aikana pidetyt ilmaiset koulutustilaisuudet ja seminaari ovat vetäneet satoja osallistujia LUTin Lappeenrannan kampukselle.

Asiaan kuuluu hänen mukaansa muutakin kuin itse tulostus. ”3D-tulostukseen kuuluu tärkeänä osana oikeanlainen suunnittelu ja tulosteen digitaalinen simulointi ennen metallitulostamista”, Heidi Piili painottaa.

Nykytekniikalla metallien 3D-tekniikalla voidaan valmistaa esimerkiksi monimutkaisia, tuotteen sisään integroituja virtauskanavia. Tulostetut osat ovat usein kevyempiä ja kustannuksiltaan edullisempia kuin muilla menetelmillä valmistetut.

Suomalainen Me3DI-projekti alkoi 1.9.2018 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun, minkä jälkeen osaamiskeskittymä jää tukemaan alan liiketoimintaa Etelä-Karjalassa. Rahoittajana on Euroopan aluekehitysrahaston.

LUTilla on kaksi jauhepetisulatukseen perustuvaa metallien 3D-tulostinta, joista uudempi otettiin käyttöön syksyllä 2019.

Lisää: Kaikki Regiostars-kisaajat (LINKKI) ja yleisöäänestys 15.9.2020 mennessä (LINKKI)

Kuva: LUT (LINKKI)