Nokian tulos tuli – korona ja Kiina laskivat myyntiä

Nokian liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä 11 prosenttia 5.1 miljardiin euroon johtuen pääasiassa koronan eli COVID-19:n vaikutuksista, mutta myös jyrkästä laskusta Kiinassa.  Osa liikevaihdon laskusta selittyy toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan myös yrityksen päätöksestä supistaa matalakatteisinta palveluliiketoimintaa.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri, Nokia

Nokia pystyi toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan vahvistamaan toisella neljänneksellä kannattavuutta ja kassavirtaa pääosin Mobile Access -liiketoiminnan ansiosta.

Toisen neljänneksen IFRS-liikevoitto nousi viime vuodesta 170 miljoonaan euroon ja ei-IFRS-lukuna puolestaan laski 423 miljoonaan euroon.

Myynti voi tulla kuitenkin pääosin takaisin. Suri odottaa, että valtaosa COVID-19:n vuoksi toteutumattomasta vuosineljänneksen myynnistä siirtyy tuleville kausille.

Vahvaa kasvua oli Nokia Enterprise -liiketoiminnassa. Lisäksi Nokian tuotesuunnitelmat etenivät Surin mukaansa 5G-keskikaistan tuotevalikoimassa.

“5G Powered by ReefShark” –tuotteidemme toimitukset lisääntyvät ja yritys uskoo niiden saavuttavan tai ylittävän 35 prosentin osuuden toimituksista vuoden 2020 loppuun mennessä”, Suri kertoi.

Nokialla on kasassa nyt 83 erillistä 5G-asiakassopimusta ja tilauksia huolehtimassa tuotantopuolella 25 tehdasta ja kuusi asiakaspalvelukeskusta. Suomessa yhtiöllä on Euroopan ainoa tukiasematehdas Oulussa.

Nokian vapaa kassavirta neljänneksellä oli 265 miljoonaa euroa positiivinen, kun se vuosi sitten oli 1,0 miljardia euroa negatiivinen. Toisen vuosineljänneksen päättyessä nettokassamme oli 1,6 miljardia euroa ja kassa kaikkiaan 7,5 miljardia euroa.

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä Nokian korona-vaikutukset olivat noin 200 miljoonaa euroa, ja ne liittyivät ensisijaisesti toimitusketjun häiriöihin. Vuoden 2020 toisella neljänneksellä koronan nettovaikutus oli noin 300 miljoonaa euroa. Kuluja leikkasi muun muassa matkustamisen väheneminen.

Lisää: Nokian 2Q20-tulosraportti (LINKKI)