Asuntomessuille matkapuhelinsignaalin läpäiseviä antenni-ikkunoita

Tampereella kehitetty ikkunoiden  antennitekniikka tuo kännyköiden radiosignaalin aiempaa paremmin sisälle  energiatehokkaissa rakennuksissa. Pihla Groupin Tiivi Connect -antennilasi on esillä kolmessa talossa maanantaina Tuusulassa alkavilla  asuntomessuilla. Katso videolta toiminta.

Nykytalojen energiatehokkaat ratkaisut kuten paksut seinärakenteet, metallikalvoiset eristeet ja selektiivi-ikkunat voivat estää mobiilipuhelinten ja mobiilidatayhteyksien toimivuuden. Kuuluvuusongelmaan on haettu ratkaisua jo pitempään ja tarjolle on tuotu  aktiivisia ja passiivia antenniratkaisuja.

Ikkunavalmistaja Tiivi esitteli jo kaksi vuonna 2018 avattaviin ikkunoihin integroidun passiivisen toistinantennin, joka luo signaalille kulkureitit seinien läpi. Nyt yhdessä tamperelaisen antenniteknologian StealthCase-yrityksen kanssa on kehitetty entistä tehokkaampi Tiivi Connect -antennilasi, jossa lasin pintaan on toteutettu huomaamaton antennikuvio.

Patentoitu ratkaisu mahdollistaa signaalien paremman välittymisen sisälle huoneistoon. Uusi antenniratkaisu asennetaan valmiiksi ikkunatehtaalla, eikä se vaikuta ikkunan asentamiseen, pesemiseen eikä muihin ikkunan ominaisuuksiin. Connect Antennilasi on saatavilla kaikkiin Tiivin ikkunamalleihin, eikä se rajoita muiden lasivaihtoehtojen (esim. auringonsuojalasi) tai sälekaihtimien käyttöä ikkunassa.

Valmistajan  mittaustulokset (alla) osoittavat, että heidän ratkaisunsa tehostaa oleellisesti radiosignaalin etenemistä ulkovaipan läpi nostaen kentän voimakkuutta huoneessa. Suomalaisinnovaatio mahdollistaa toimivat yhteydet kaikilla matkapuhelintekniikoilla 2G:stä uusimpaan 5G-tekniikkaan.

Kuvassa värilliset alueet havainnollistavat nykyisiä ja suunniteltuja mobiiliverkon taajuusalueita. Niillä signaali on antennilasin ansiosta 15–20 dB voimakkaampi eli noin 30–100-kertainen verrattuna ilman ikkunaan integroitua lisäratkaisua.

Yritys on tehnyt myös StealthCase Oy:n kanssa kenttäkokeen 5G-verkossa, jossa mitattiin Connect Antennilasin vaikutusta mobiililiittymän nopeuteen. Mittaukset osoittivat,. että liittymän maksiminopeuden ollessa 200 Mb/s, kun tavallinen selektiivilasilla varustettu ikkuna vaimentaa signaalinläpäisyä merkittävästi ja laskee nopeuden jopa 12 Mb/s tasolle.

Pihla Groupin Tiivi Connect -antennilasiin voi tutustua Tuusulan asuntomessuilla (3.-30.8.2020) kohteissa 18 Villa Lehtelä, 22 Townhouse Rokka ja 23 Villa Ormax. Tiivin antennilasin taustalla on Pihla Group Oy, joka valmistaa samoja ikkunoita ja ovia Tiivi-tuotemerkin lisäksi Pihla-, PihlaPRO, Profin-, Klas1 ja Sydänpuu-tuotemerkeillä.

Pihla Groupin tuotantolaitokset sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa, Pirkanmaalla Ruovedellä, Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärvellä, Kuusamossa, Pudasjärvellä ja Joutsassa. Pihla Groupilla on Suomessa 650 työntekijää ja yrityksen omistaja on  ruotsalainen Inwido AB, jolla Suomen ja Ruotsin lisäksi toimintaa Norjassa ja  Tanskassa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Puolassa, Virossa, Romaniassa, Liettuassa, Saksassa ja Itävallassa.

Lisää: Pihlan (LINKKI) ja Tiivi Connectin antennilasit (LINKKI1) ja youtube-video (LINKKI2), antenniyritys StealthCase (LINKKI) sekä  Uusiteknologia.fi:ssä aiemmat antenni-ikkunoihin liittyvät uutiset  (LINKKI1, LINKKI2, LINKKI3).