Tulossa vaikea syksy – vain elektroniikka ja palvelut kohentuivat

Suomalaisen teknologiateollisuuden kysyntä ei ole kesän aikana elpynyt elektroniikkaa ja muuta ICT:tä ja palveluita lukuun ottamatta, kertoo alan tuore yrityskysely. Peräti 65 prosenttia teollisuusyrityksistä arvioi, että tuotannon hiljaisin aika on vasta edessä tai se on paraikaa meneillään. Uusin digitaalitekniikka käynee kuitenkin kaupaksi.

Koronaepidemian aiheuttama kysynnän notkahdus näkyi odotetusti teknologiateollisuuden toisen vuosineljänneksen tilauskertymässä. Vain elektroniikan, tietoliikenteen sekä suunnittelun, konsultoinnin ja tietotekniikan näkymät ovat kohentuneet.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia huhti–kesäkuussa euroina kahdeksan prosenttia vähemmän kuin tammi–maaliskuussa ja 14 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla.

Positiiviseen suuntaan mentiin kuitenkin elektroniikka- ja sähköteollisuudessa sekä uusien tilausten että tilauskannassa, joiden arvo nousivat maalis–kesäkuussa. Tilauksissa tapahtuikin käänne parempaan edellisen neljänneksen heikon tuloksen jälkeen.

Elektroniikka ja muu sähkötekninen ala sai uusia tilauksia huhti-kesäkuussa 15 prosenttia enemmän kuin kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa ja 11 prosenttia enemmän kuin huhti-kesäkuussa 2019. Tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 13 prosenttia suurempi kuin maaliskuun lopussa ja 11 prosentti suurempi kuin vuoden 2019 kesäkuussa.

Alkuvuoden hyvän tilauskehityksen perusteella elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritysten liikevaihdon Suomessa arvioidaan olevan loppuvuonna arvoltaan joko samansuuruinen tai hieman pienempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Väkeä alalla oli kesäkuun lopussa 37 100 eli noin 500 vähemmän kuin viime vuonna keskimäärin.

Silti erityisen synkkä tilanne oli teknologiateollisuuden suurimmalla toimialalla, kone- ja metallituoteteollisuudessa, missä uusia tilauksia tuli huhti−toukokuussa 26 prosenttia vähemmän kuin edellisellä kvartaalilla ja 34 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Huolta aiheuttaa myös pudotus suurten yritysten tilauksissa. Myös tilausten arvo laski keskimäärin enemmän kuin teknologiateollisuudessa kokonaisuudessaan. Tilanne heijastuu todennäköisesti syksyllä alihankintaverkostoihin eri puolilla maata. Heikosta kysynnästä kertoo myös, että alalla lähes 50 000 henkilöä oli kesäkuun lopussa lomautettuna ja teollisuusyrityksistä noin kolmannes on joutunut tai joutuu irtisanomaan henkilöstöään.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kiirehtii maan hallitusta, jotta se valmistelisi pikimmiten uuden tukipaketin, josta myös teollisuuden pk-yritykset voivat saada apua.  Hänen mukaan hallitukselta odotetaan nyt päätöksiä. Erityisen tärkeää on, että suomalaiset yritykset pääsevät kilpailemaan eurooppalaisten elvytyshankkeiden toteutuksesta, Hirvola sanoo.

Lisää: Teknologiateollisuus ry:n talousnäkymät-raportti 3/2020 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Nokian Oulun tukiasematehdas.