Kaksi miljoonaa euroa huippututkimukseen

Suomalainen huippututkimusta tukeva Vaikuttavuussäätiö rahoittaa historiansa ensimmäisellä hakukierroksella kahdella miljoonalla eurolla sellaisia yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimushankkeita, jotka tehdään yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.

Vaikuttavuussäätiö sai huhtikuussa päättyneeseen hakuun yhteensä 92 kovatasoista hakemusta, joista hallitus päätti rahoittaa 11 kärkihanketta. Ne ovat Suomessa toimivia eri kokoisia yrityksiä start-upeista suuryrityksiin.

”Olemme todella tyytyväisiä saamiemme hakemusten kovaan tasoon, eikä valinta ollut helppoa. Lähdemme innolla seuraamaan, millaista vaikuttavuutta hankkeiden avulla saadaan aikaan. Huippututkimuksessa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia”, sanoo Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen (kuvassa).

Tandem Industry Academia -haussa etsittiin tutkimushankkeita, jotka tähtäävät merkittävään vaikuttavuuden kasvattamiseen elinkeinoelämän yhteistyön kautta.  Hankkeissa tutkitaan useita ajankohtaisia aiheita 5G:n hyödyntämisestä hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä kvanttitietokoneisiin ja syöpälääkkeiden tarkempaan testaukseen.

Tandem Industry Academia -rahoituksen ideana on, että tohtoriksi väitellyt akateeminen tutkija työskentelee tutkimushankkeessa yhden vuoden akateemisessa organisaatiossa ja toisen vuoden tiiviimmässä yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa. Tavoitteena on edistää paitsi ajatusten ja tiedon, myös ihmisten liikkuvuutta ja luoda uusia verkostoja akateemisen maailman ja yritysten välille.

”Tutkimushankkeet kohdistuvat tieteen vaikuttavuuden kasvattamiseen, ja yritykset ovat mukana tarjoamassa omaa osaamistaan, resurssejaan ja tutkimusympäristöään. Hankkeiden avulla saadaan toivottavasti uutta tietoa ja osaamista liikkumaan rajojen yli ja edistämään näin sekä tieteellisiä että kaupallisia intressejä”, sanoo säätiön lisäksi Nokian tutkimuksen johdossa toimiva Oksanen sanoo.

TAUSTAA: Suomen valtio perusti Tutkimuksen vaikuttavuuden tukisäätiön (Vaikuttavuussäätiö) vuonna 2019 tavoitteena vahvistaa tutkimuksen public-private-yhteyksiä ja lisätä elinkeinoelämän ja tutkimuksen välistä yhteistyötä. Säätiön peruspääoma on valtion lahjoittama 60 miljoonaan euroa.

Lisää: Vaikuttavuussäätiön rahoittamat hankkeet (LINKKI)