Tech Runway 2020 toi esille uudet ilmailuteknologiat

Pyhtään lentokentällä esiteltiin eilen laajalti tulevaisuuden digitalisoituvia ilmailuteknologioita. Mukana oli yli 200 toimialan edustajaa ja 20 näytteilleasettajaa. Tapahtumassa julkistettiin myös professori Jorma Mäntysen (kuvassa) johdolla laadittu raportti tulevaisuuden ilmailun uusista teknologioista ja tutkimuskohteista Suomessa sekä maailmalla.  Mukana ovat niin sähköiset lentokoneet, dronet kuin 5G-verkkojen hyödyntäminen osana uusia ilmailuteknologioita.

Kansainvälinen ilmaliikenne on juuri nyt valtavassa muutoksessa, jossa korona on seisauttanut lähes kokonaan liikenneilmailun.  Pandemian jälkeen myös uudet teknologiat kuten etäohjaus, dronet, sähköinen ilmailu ja digimaailma tuovat uusia muutospaineita toimialalle. Voidaankin arvioida, että kriisin jälkeen markkinat hakevat uutta tasapainotilaa niin kysynnän kuin tarjonnan osalta, mutta myös kilpailukeinoja uusista teknologioista.

Tulevaisuuden ilmailuteknologia ja tutkimuskohteet. Kuva professori Jorma Mäntylän ilmailuteknologioiden raportista.

Nykynäkymien mukaan tulevaisuutta tulevat olemaan ilma-alusten kevyemmät materiaalit, vaihtoehtoiset käyttövoimat ja moottoriteknologiat, joita tutkitaan ja testataan kasvavasti. Siihen myös Pyhtään uusi lentokenttäalue tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittämiseen ja testaamiseen.

”Siinä missä Suomen meriklusteri on tuottanut uusia tuotteita ja innovaatiota kansainvälisille markkinoille, on Suomella mahdollisuudet nousta ilmaliikenteen sähköistymisen ja digitalisaation myötä merkittäväksi peluriksi”, toteaa Redstone Aero Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esa Korjula.

Eilisessä tilaisuudessa professori Jorma Mäntysen raportti povaa myös Helsinki-East Aerodromelle merkittävää roolia teknologioiden testaamisessa. Esimerkiksi miehittämättömän ilmailun myötä kehittyvät logistiikkatoiminnot tulevat olemaan kiinnostava osa teknologiapuistoa.

Ja vaikka dronet nykyisin mielletään pieniksi etäohjautuiksi helikoptereiksi, mutta tulevaisuuden rahtidronet saavat  jo lisää mittoja ja lentokoneen muodon sekä tarvitsevat myös kiitotien. Tapahtumassa kerrottiin myös VTT:n ja Redstone Aero Oy:n välisestä kehitysyhteistyöstä, joka mahdollistaa yhteisiä strategisia tutkimusaktiviteetteja sekä kaupallista toimintaa drone-järjestelmiin liittyen.

Nyt järjestetty Tech Runway -tapahtuma oli osa Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n johtamaa ja Kymenlaakson liiton rahoittamaa ”Kasvua ja kehitystä tulevaisuuden ilmaliikenteestä” -hanketta.

Lisää: Helsinki East Aerodrome /Redstone Aero (LINKKI),  Tech Runway 2020 (LINKKI),  WAP Finlandin ilmailuteknologioiden raportti (LINKKI, pdf).

Kuva: Professori Jorma Mäntysen Tech Runway 2020 -tapahtumassa. Kuva Mervi Liimatainen, Cursor Oy.