Pohjoismaiden ensimmäinen itsenäinen 5G-tiedonsiirtoyhteys

Nykyiset 5G-palvelut tuotetaan hyödyntäen sekä 5G- että 4G-verkkoa. Elisa ja Ericsson ovat nyt testanneet  ensimmäistä kertaa suoraa tiedonsiirtoa itsenäisessä 5G-verkossa. Tämä mahdollistaa jopa kymmenen kertaa  4G-verkkoa nopeammat tietoliikenneyhteydet.

Nyt testattu, itsenäisesti toimiva 5G-verkko tarjoaa vielä uuden ulottuvuuden 5G-palveluiden tarjontaan. Se mahdollistaa muun muassa 5G-verkon tiedonsiirtopalveluiden asiakaskohtaisen räätälöinnin, eli slicingin.

’’Vaikka kyseessä on pilotti, se on suuri askel kohti vieläkin nopeampaa, luotettavampaa ja tehokkaampaa 5G:tä, jonka tuomme asiakkaidemme käyttöön’’, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen kertoo.

Räätälöinnin avulla voidaan toteuttaa yksilöityjä ratkaisuja esimerkiksi sairaaloiden, tehtaiden ja viranomaisten tarpeisiin IoT-kommunikoinnin ja entistäkin lyhyempien viiveiden kautta.

Kuluttajille itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa yhteyden optimoinnin esimerkiksi pelaamista varten.

Itsenäisen 5G-verkon rakentaminen ei tapahdu Elisan mukaan hetkessä, sillä se vaatii täysin uudenlaisen arkkitehtuurin, joka toteutetaan pilvipohjaisesti. Itsenäiseen 5G-verkon toiminnallisuuksien aikaansaamisessa on mobiilikeskusverkon toiminnalla keskeinen rooli.

Kuvituskuva: Elisa