Akuista Valmet Automotivelle jopa autoja parempi bisnes?

Valmet Automotive on rakentanut jo vuosia akkujärjestelmistä yhtiön uutta tukijalkaa. Nyt se arvioi että lähivuosina akkuihin ja muihin sähköisen liikenteen ratkaisuihin liittyvän toiminnan liikevaihto saavuttaa tai jopa ylittää ajoneuvovalmistuksen liikevaihdon.

Valmet Automotiven suurimmat kasvuodotukset liittyvät EV Systems -liiketoimintalinjan akkujärjestelmiin, mutta yritysstrategia painottaa kaikilla liiketoimintalinjoilla liikenteen sähköistymisen merkitystä. Tavoitteena on nousta keskeiseksi toimijaksi niin akkujen sopimusvalmistajana kuin ns. Tier 1 -tason järjestelmätoimittajana. Tavoite perustuu akkujen kysynnän jatkuvaan kasvuun sekä yrityksen osaamiseen 48 voltin ja korkeajänniteakkujen suunnittelussa ja valmistamisessa.

Valmet Automotive suuntasi akkubisnekseen jo useita vuosia sitten. Valmet Automotiven aiempi toimitusjohtaja Ilpo Korhonen  kertoi suuntaviivoista vuoden 2017 Teknologia-messuilla  Kasvunäkymille antoi jo tuolloin selkänojaa osaomistajaksi tullut kiinalainen akkuvalmistaja CATL. (LINKKI, uutinen)

Valmet Automotiven EV Systems -liiketoimintalinja perustettiin vuonna 2018, ja sen johtajana toimii Jyrki Nurmi. Liiketoimintalinja on laajentunut jatkuvasti, ja se työllistää Suomessa jo noin 300 henkilöä ja Saksassa noin 50.  Se sisältää suunnittelun, valmistuksen, testauspalvelut sekä asiakasyhteydet.

Valmet Automotive on vastannut akkujen kasvavaan kysyntään. Uudenkaupungin akkutehtaalla alkoi ensimmäisen oman akkujärjestelmän sarjatuotanto 2018. Salon akkutehdas, jonka tuotantoa nostetaan parhaillaan ennätystasolle, käynnistyi 2019 ja akkujen testauskeskus Saksan Bad Friedrichshallissa alkoi helmikuussa 2020.

Akkujen suunnittelu on keskeinen osa EV Systems -liiketoimintalinjan tarjontaa. Suunnittelutiimin toimipaikat sijaitsevat Suomessa ja Saksassa. Koko Suomen aiempi tuotekehitystiimi on nykyisin osa EV Systems -tiimiä, lisäksi Saksassa akkuihin keskittynyt suunnittelu- ja testaustoiminta on äskettäin siirretty osaksi EV Systems -tiimiä.