Suomalaiskeksintö valaisee ja desinfioi yhtä aikaa

Oululainen Flexbright on esitellyt uudenlaista valkoista valoa säteilevää kalvoa, joka yhtä aikaa desinfioi ympäröiviä pintoja ja ympäristöä. Yritys on kehittänyt jo vuosia uusia painetun elektroniikan sovelluksia ja rakenteisiin integroitua elektroniikkaa. Yrityksellä on Haukiputaalla moderni tuotantolinja tuotteiden valmistamiseen.

Yrityksen Lumenasafe-teknologia perustuu tiettyjen turvallisten näkyvän valon aallonpituuksien antimikrobiseen (Visible Light Disinfection) ja valoaktiivisten pintojen yhteisvaikutukseen. Sen yhteydessä hyödynnetään lisäksi fotoaktiivista pinnoitetta, joka tehostaa desinfioivan valon vaikutusta.

Lumenasafen taustalla hyödynnettävää teknologiaa on ollut kehittämässä aasialaisen tiiminsä kanssa myös pitkän tutkimus ja teollisen kokemuksen puolijohde- ja materiaaliteknologiasta omaava teknologia-alan yrittäjä ja sijoittaja Juha Rantala.

”Lumenasafen etu on siinä, että voimme integroida erilaisiin tasoihin erikoisvalaistusteknologiaa, jolla tuotetaan valo, jota tarvittaisiin joka tapauksessa, mutta samanaikaisesti voimme desinfioida ja puhdistaa ilmaa ja ympärillä olevia pintoja. Yhdellä tuotteella saamme aikaan kaksoisvaikutuksen”, kertoo Juha Rantala.

Ensimmäinen markkinoille tuotava lopputuotesovellus on muun muassa liha- ja kalatiskeissä hyödynnettävä valaiseva lasilevy, joka valaisee myytävät tuotteet ja poistaa samalla antimikrobisen vaikutuksen kautta haitallisia mikrobeja, kuten bakteereja ja hometta tuotteiden pinnalla ja ympäristössä.

Flexbrightin Haukiputaan uusin tuotantolinja valmistui 2018. Puolentoista miljoonan euron investointi tuottaa nyt ledikalvoa rullalta rullalle. Lisää Flexbrightin tuotantotiloista (LINKKI, Youtube).

Ratkaisu parantaa tulevaisuudessa muun muassa päivittäismyymälöiden ja toimitusketjujen elintarviketurvallisuutta. Mahdollisia käyttökohteita ovat jatkossa myös esimerkiksi yleiset tilat ja terveydenhuolto.

Valon – erityisesti sinisen valon – antibakteerisia vaikutuksia on tutkittu paljon, ja tekniikka on maailmalla jo kaupallisessa käytössä.

Nyt markkinoille syntyvän Lumenasafe-tuotteen erityinen pintoihin integroitava valokalvotekniikka mahdollistaa menetelmän hyödyntämisen entistä laajemmissa ja monipuolisemmissa sovelluskohteissa

”Painettu elektroniikka laminoituna lasin väliin tai yhdistettynä muihin pintarakenteisiin tuo tullessaan ylivertaisia laajan pinta-alan valaistus- ja elektroniikkarakenteita sekä lopputuotteita. Integroitavuus, luotettavuus sekä turvallisuus ovat olleet suunnittelun pääkohtia”, kertoo Flexbrightin toimitusjohtaja Pekka Makkonen.

Flexbright on kehittänyt ja tuotteistanut vuosia uuden sukupolven painetun elektroniikan sovelluksia ja rakenteisiin integroitua elektroniikkaa. Yrityksen ledikalvoteknologia perustuu VTT:n alkuaan kehittämään painettavaan elektroniikkaan. Flexbright on saanut uuden Lumenasafe-tuotteen pilotointiin rahoitusta Business Finlandilta.

Flexbright toimii tällä hetkellä muun muassa yhdessä NSG Pilkington Automotive Finlandin kanssa, jonka linja-autojen ja junien laseihin on laminoitu Flexbrightin ledfoil-tekniikkaa.  Yritys hakee parhaillaan myös yksityistä rahoitusta lopputuotteen markkinoille tuomiseen ja potetiaalisia pilottikohteita sekä yhteistyöhankkeita. Haukiputaan tuotantolinjan laajentamiseen on jo suunnitelmat valmiina kasvua varten.