EU-rahaa leditekniikkaan ja älymateriaaleihin

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaana Vapaavuorelle ja tutkijatohtori Konstantinos Daskalakisille 1,5 miljoonan euron ERC Starting Grant -apurahat viiden vuoden tutkimushankkeisiin. Aiheina ovat älykkäät materiaalit ja uuden sukupolven leditekniikat.

Jaana Vapaavuori tekee uraauurtavaa tutkimusta toiminnallisten, ympäristön muutoksiin reagoivien kuitujen parissa. Hänen tavoitteensa on tutkia esimerkiksi sitä, miten kuiduista tehdyt tekstiilit vaihtavat väriä tai liikkuvat valon tai lämpötilan mukana.

”Olen valtavan innostunut tutkimaan toiminnallisia materiaaleja. Niistä voidaan kehittää esimerkiksi lämpötilaan automaattisesti reagoivia kaihtimia rakennuksiin tai säätilaan mukautuvia suojapeitteitä maatalouden käyttöön – ja lisätä näin molempien ympäristöystävällisyyttä”, Vapaavuori sanoo.

ERC-rahoitus mahdollistaa Vapaavuoren mukaan vielä alkuvaiheessa olevan tutkimuksen, jolla on kuitenkin suuri potentiaali älykkäiden, energiaa säästävien ja ympäristön kanssa vuorovaikuttavien sovellusten kehittämisessä.

Tutkijatohtori Konstantinos Daskalakis pyrkii puolestaan kokeellisesti osoittamaan, että erityisten valoa ja materiaalia yhdistävien polariton-tilojen avulla voidaan valmistaa valkoista valoa säteileviä woled-valoja, jotka ovat sekä kirkkaita sekä nykyistä edullisempia.

Nykyiset woled-valojen ratkaisut ovat kalliita ja tehottomia. Niissä käytetään usein materiaalina uusiutumattomia, kalliita ja harvinaisia raskasmetalleja, ja lisäksi valmistusprosessit ovat hankalia.

”Kehittämieni orgaanisten eli hiilipohjaisten woled-valojen valmistaminen on ympäristöystävällisempää kuin perinteisten led-valojen valmistus. Aion kehittää ympäristöystävällisiä ja helposti valmistettavia woledejä, jotka voidaan käytön jälkeen hävittää turvallisesti”, Daskalakis sanoo.

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myöntää rahoitusta huippututkijoille korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. ERC Starting Grantin voi saada erittäin lupaava, nuori tutkija, jonka tohtorintutkinnosta on kulunut 2-7 vuotta.

Lisää: Kaikki Euroopan tutkimusneuvosto rahoitusta saaneet (LINKKI).

Kuvat: Mikko Raskinen/Kristina Vialimaa/Aalto-yliopisto.