Piensatelliitin mukana avaruuteen suomalaisosaamista

Pieni belgialaissatelliitti Picasso vei eilen avaruuteen VTT:ssä kehitettyä kaukokartoitusteknologiaa. Satelliitti oli osa Euroopan avaruusjärjestö ESA:n laajempaa piensatelliittien laukaisua, jossa avaruuteen saatiin kaikkiaan 42 piensatelliittia Vega-kantoraketin kyydissä Ranskan Guyanasta. Lue lisää satelliitin CubeSat-tekniikasta ja katso ennakkovideo lennosta.

Vain 3,5 kiloa painava piensatelliitti Picasso (PICo-Satellite for Atmospheric and Space Science Observations), on Belgian kuninkaallisen avaruusaeronomian (BIRA-IASB) instituutin ensimmäinen CubeSat-nanosatelliittimissio.

Vision, VTT

Satelliitin kyydissä avaruuteen nousi myös kaksi ilmakehän tutkimukseen tarkoitettua mittauslaitetta, joista toinen oli VTT:llä rakennettu VISION (Visible Spectral Imager for Occultation and Nightglow) eli näkyvän alueen spektrikamera aurinko-okkultaatiomittauksiin.

Avaruuteen lähetetty Vision on suoraa Aalto-yliopiston jatkokehitystä Aalto-1 ja Reaktor Hello World -nanosatelliittien mukana lentäviin spektrikameroihin. Mukana oli myös toinen, ionosfäärin plasmamittauksiin keskittyvä anturi SLP (Sweeping Langmuir Probe), jonka belgialainen BIRA-IASB on kehittänyt.

Pienikokoiset tutkimuslaitteet mahdollistavat harppauksia kaukokartoituksessa. VTT:llä kehitetty Vision on pienikokoinen kuvaava spektrometri ilmakehän kaasumittauksia varten. Sen kamera pystyy kuvaamaan vapaasti valittavilla kapeilla aallonpituuskaistoilla auringon näkyvän valon (430 – 800 nm) alueella.

Belgialainen Picasso-satelliitti tulee kiertämään maapalloa noin 530 kilometrin korkeudella, ja sen odotetaan keräävän dataa noin vuodesta kahteen, riippuen kuinka pitkään elektroniikka kestää avaruuden vaativia olosuhteita. Lopulta satelliitti putoaa ilmakehään ja tuhoutuu.

Picasso on Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kansainvälinen yhteistyöhanke, jota johtaa Belgian kuninkaallinen avaruusaeronomian instituutti (BIRA-IASB) ja johon kuuluvat kumppaneina VTT:n lisäksi myös AAC Clyde Space Ltd (Iso-Britannia) sekä Centre Spatial de Liège (Belgia).

Lisää: Picasson tekniikka ja suunnitelma (LINKKI) ja ESA:n CubeSat-satelliittien tekniikkasivusto (LINKKI) sekä video (LINKKI)-

Kuvat: BIRA-IASB, VTT